El 36,2% dels nadons que han nascut a les comarques gironines al llarg del 2007 tenen algun dels pares de procedència estrangera. Dels 8.213 nens que han nascut a la demarcació, 504 són de pare espanyol i mare estrangera, 328 al contrari perquè la seva mare és de nacionalitat espanyola mentre que el pare és d'origen estranger i, finalment, 2.147 tenen tant el pare com la mare d'origen estranger. Cal tenir en compte que en 203 naixements no hi consta la nacionalitat d'alguna de les parts i que 5.031 tenen pares d'origen espanyol. Aquestes dades es desprenen de l'estudi de Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) que s'han fet públiques aquest dimecres.

Així, la mitjana de nadons que tenen algun dels pares o els dos de nacionalitat estrangera a les comarques gironines és vuit punts superior que la mitjana catalana. Al conjunt de Catalunya el percentatge és del 28,3% dels 83.716 nadons que han nascut al llarg del 2007.

Al conjunt del país, dels nadons que tenen ambdós progenitors d'origen estranger -16.676- la majoria són de procedència marroquí -6.045- seguit per pares procedents de l'Equador -1.394- i de Bolívia -1.304-. Així, el Marroc es desmarca amb el 34,5% molt per sobre dels pares d'origen estranger amb fills nascuts a Catalunya.

Marc i Júlia, els noms més posat

Tant a Catalunya com a les comarques gironines Marc ha estat el nom més posat per nen mentre que per a les nenes guany al nom de Júlia. A les comarques gironines des del 2007 hi ha 131 nous Marcs i 103 Júlies. Arnau, amb 101 nadons, Àlex amb 87 i Pau també amb 87 segueixen el rànquing que lidera Marc en els nens. Pel que fa a les nens, Laia amb 95, Paula amb 94 i Maria amb 78 són els noms més posats després de Júlia.

Catalunya ha registrat la xifra més alta de naixements dels darrers 30 anys. Segons l'Idescat les casuses de l'augment de la natalitat són diverses, però destaca, en primer lloc, l'arribada d'immigració de l'estranger, que ha incrementat el nombre de dones en edat fèrtil i ha fet créixer la fecunditat en edats joves. En segon lloc, el trànsit per les edats de màxima fecunditat de les generacions plenes nascudes als anys setanta i, en tercer lloc, l'augment de la fecunditat en dones d'edat madura.

L'any 2007, sis dels set àmbits territorials de Catalunya han augmentat la xifra de naixements. El creixement relatiu més alt correspon al Camp de Tarragona amb un 8%, molt per sobre de la mitjana d'augment de Catalunya, el 2%. Només dos àmbits territorials han tingut un creixement més baix que la mitjana de Catalunya: l'Àmbit Metropolità (1%) i les Comarques Gironines, que han tingut un petit decreixement del 0,5%.