lotins amb bicorni perruca, gambeto i camisa de lli que assenyalen una casa; mestres d'ofici que sostenen la bossa d'unces d'or, clergues amb l'alba al costat d'una taula on se sostenen les plomes d'oca per escriure. Són alguns dels 130 retrats de format natural que el Museu Comarcal de la Garrotxa mostrarà del mes d'abril al mes de juny al museu Comarcal de la Garrotxa. La mostra té la finalitat d'ensenyar les feines de conservació i restauració que es duen a terme al museu. Els retrats pintats a l'oli són les imatges dels patrons benefactors que del 1821 fins al 1950 van fer donació d'algun bé patrimonial o en diners a l'Hospital Sant Jaume. L'entitat hospitalària per agrair les donacions tenia el costum de premiar els seus benefactors amb un retrat de format natural en què en un principi constava el nom, cognom, ofici i béns donats. En entrar al segle XX, els retrats es van fer més petits i sense que hi constessin els noms.

Fins fa uns 20 anys els retrats encara decoraven un passadís i la gerència a la part vella de l'Hospital, fins que l'organisme va considerar que quedaven fora de context les va emmagatzemar i ara farà 5 anys les va donar al museu. La regidora de Cultura Anna Torrent, ahir, va explicar que l'hospital va creure convenient que el museu fos dipositari de la col·lecció perquè es conservés en les millors condicions possibles. "Ara s'ha fet una actuació última per poder-les conservar", va dir Torrent. La regidora va apuntar que els retrats són una font històrica molt important per a la ciutat. "Si bé no tenen rellevància artística, si històrica perquè dóna informació dels benefactors de l'Hospital", va dir la regidora.

El tècnic conservador del museu, Xevi Roura, va explicar que el museu també presentarà 20 peces policramades de motius religiosos que daten del segle XVI fins al XVIII. La restauració de les peces ha durat 3 anys i ha anat a càrrec del tècnic, David Mallorquí. Roura va apuntar que va ser una feina d'entrar a fons en unes peces que patien de problemes de conservació. Roura també va destacar els treballs públics del Museu.