El president del consorci -que agrupa 46 ajuntaments i cinc consells comarcals- s'ha mostrat 'escèptic' sobre l'anunci, i ha afegit que és agosarat parlar de complir el calendari el 2012-2013 si no hi ha sequera, 'quan els quatre darrers anys el decret ja s'ha activat dos cops'.

Durant el congrés celebrat a Girona per tractar sobre els problemes d'aigua en climes mediterranis, el director de Planificació de l'ACA, Gabriel Borràs, va avançar que l'Agència ha fixat una proposta de calendari per al retorn progressiu de l'aigua del Ter que preveu que d'aquí a cinc anys el riu porti 5 metres cúbics per segon. Gabriel Borràs va avançar que el calendari s'està enllestint per presentar-la al consorci Alba-Ter el gener.

El director de Planificació de l'Agència va avançar que, si no hi ha sequera quatre anys seguits, aquest retorn seria progressiu; començaria el 2009 i s'acabaria el 2012-2013. Això sí, Borràs va precisar que les previsions de l'Agència se supediten, però, a la posada en xarxa de 300 hectòmetres cúbics procedents de processos de dessalinització (com ara l'entrada en funcionament de la nova planta del Prat), de recuperació d'aqüífers i de reutilització i millora de xarxes.

Aquest dimecres, el president del Consorci Alba-Ter, Francesc Camps s'ha mostrat 'escèptic' al voltant de l'anunci. Camps ha explicat que és agosarat parlar que fins al 2012-2013 no hi haurà sequera per complir el calendari, 'tenint en compte que en els darrers quatre anys la Generalitat ja ha activat dos cops el decret'.

El president del consorci ha titllat de 'proposta per sortir del pas' l'anunci fet per Gabriel Borràs, i ha demanat a l'ACA 'que concreti millor el calendari' per al retorn progressiu de cabal al riu Ter. A més, Francesc Camps ha indicat que 'els 5 metres cúbics per segon que es preveu que el Ter porti l'any 2013 ja és la quantitat que es contempla al pla de cabals de manteniment i que hauria de passar pel riu durant els mesos d'hivern'.

Retardar la recuperació del riu

'Ens sembla que el que es vol és retardar en el temps la recuperació del riu', ha afirmat amb rotunditat el president. Francesc Camps també ha demanat un canvi de discurs a l'ACA, 'perquè en comptes de dir-nos quina és la quantitat d'aigua que retornaran al riu, nosaltres insistim en què ens diguin quina és la que transvasen cap a l'àrea metropolitana de Barcelona'.

El president ha afegit, en relació a aquest tema, que el Consorci Alba-Ter té 'sospites' que la canonada que s'estén des del Pasteral fins a Cardedeu té fuites. A més, també ha avançat que des de l'entitat que presideix s'està fent un estudi per veure quines són les necessitats d'aigua que necessita el territori gironí, per quantificar-les i posar-les sobre la taula en la propera reunió de la comissió amb l'ACA, prevista per al mes de gener del 2009.