Salt fa temps que reclama una comissaria dels Mossos per l'augment de població. L'alcaldessa acabava d'enviar una carta al conseller d'Interior, Joan Saura, precisament per insistir-hi.

Tenien la promesa del Govern català que Salt seria la primera comissaria un cop acabés el desplegament... ara es parla d'un estudi i, per tant, tot queda a l'aire. Hi ha malestar a Salt?

No. Malestar no, provoca expectativa. No han dit que demà es farà la comissaria, però si estudien bé les necessitats del territori, conclouran que Salt necessita l'equipament. No han dit que no, ni que fos ni la segona ni la tercera.

Però aquest estudi retardarà la seva possible construcció...

De vegades les coses no són tan ràpides com voldríem. Que no serà tan ràpid com voldríem... doncs probablement.

Tornaran a pressionar i recordar que els havien promès l'equipament?

Acabem d'enviar una carta al conseller d'Interior, Joan Saura, en aquest sentit.

Però això ho va fer abans de l'anunci d'Interior...

Estic esperant la resposta del conseller. Segur que ho farà. A més, l'hem convidat a la Junta Local de Seguretat que es farà al gener. Aquí li tornaré a recordar el compromís del Govern que la primera comissaria després del desplegament havia de fer-se a Salt.

De tota manera mantindran el pressupost per a la nova comissaria de la policia local amb espai per a la dels Mossos?

Sí. Ara s'està acabant de fer el projecte. Costarà més de dos milions d'euros, però hem de comptar encara aspectes de serveis. Compto posa la primera pedra el 2009 i el 2010 acabar-la. I sí que hi haurà espai per als Mossos.

Les comarques gironines no tindran cap comissaria nova l'any que ve. En lloc d'això, el Departament d'Interior s'ha donat com a termini un any per estudiar les necessitats reals d'efectius. El director dels serveis territorials d'Interior, Relacions Institucionals i Participació a Girona, Marc Vidal, va assegurar que la província de Girona notarà "un increment d'efectius dels Mossos d'Esquadra de cara al juny". Data en la que es preveu que un miler de nous agents surtin de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. "És evident que en vindran", va assegurar Vidal, que va afirmar, però, que encara no es pot posar cap dada sobre la taula perquè també hi ha altres parts del territori català on s'haurà de reforçar la presència policial.

Al llarg d'aquest any el departament té previst fer una anàlisi de les necessitats d'efectius a cada territori i quines són les comissaries més necessitades. Serà llavors quan faran la nova distribució d'efectius a Catalunya. En aquest sentit, Vidal va explicar que de moment no hi ha prevista cap nova comissaria i que es tracta de mirar quines són les comissaries actuals que actuen com a estratègiques i que necessiten reforçar amb agents. "La sensació a vegades en pot semblar una i la realitat, una altra", va afirmar Vidal.

El director dels serveis territorials d'Interior a Girona també va explicar que "mai" ha fet cap reivindicació numèrica demanant un nombre concret d'efectius. "No aventurarem el nombre ni nous espais fins que l'estudi determini quina és la necessitat real", va explicar Vidal.

Interior va presentar ahir el pressupost del departament per al 2009. Un pressupost de 1.245 milions d'euros, un 8,6% més que aquest any que es justifica bàsicament per l'increment de plantilles de mossos i bombers. "Segueixen la línia de l'actual context de rigor i austeritat", va dir Vidal. El pressupost consolidat incloent-hi els organismes autònoms (Servei Català de Trànsit, Institut de Seguretat Pública de Catalunya i Entitat Autònoma de Jocs i Apostes) és de 1.366 milions d'euros, el que representa un 8,4% més.