Entre les possibles sancions hi hauria la retirada dels permisos de residència als venedors ambulants reincidents, el tancament de les botigues que els subministra el material o denúncies per desobediència a l'autoritat. En aquests primers deu mesos, la policia local ha interposat 602 denúncies d'actes per venda ambulant, que suposen multes de 90 euros, que en cap cas s'han pagat.

Aquestes són algunes de les propostes que s'han posat sobre la taula, aquest dimecres al matí, durant la celebració de la junta de seguretat local de la Jonquera, on els cossos de seguretat,- policia local, Mossos d'Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil-, han acordat incrementar la coordinació entre ells per combatre la sensació d'inseguretat ciutadana que es viu i que es deriva de la venda ambulant, de la prostitució en els polígons i aparcaments de camions, els robatoris a camions aparcats i la venda de droga per part de ciutadans francesos. Amb tot, el problema de la venda ambulant ha estat un dels temes que més ha centrat l'atenció dels diferents cossos de seguretat per la seva complexitat. Així, des de juliol, l'Ajuntament de la Jonquera i la policia local han detectat uns xarxes que contracten magrebins, molts d'ells que viuen al país de forma irregular i altres contractats en el seu país d'origen, per tal que facin de venedors ambulants de forma regular ja que els donen d'alta a la Seguretat Social i a canvi aquests han de pagar un deute de 9.000 euros a aquests empresaris, també magrebins, i propietaris de botigues a la zona del Pertús. La policia té comptabilitzats una cinquantena d'ells a l'hivern i un centenar, a l'estiu. La majoria es posen a la vorera espanyola del Pertús i alguns d'ells, davant la presència de vigilants privats i de la pròpia policia baixen fins a la Jonquera i es col?loquen al carrer Major i a l'avinguda Pau Casals.

Entre les sancions complementàries que s'han proposat en aquesta junta de seguretat local hi hauria la de no renovar els permisos de residència als venedors ambulants reincidents. 'És un tema molt complex', ha dit l'alcalde de la Jonquera, Jordi Cabezas, qui s'ha lamentat que a nivell municipal, les solucions eren molt limitades, ja que la policia local quan detecta un cas de venda ambulant només podia requisar el material i denunciar-ho amb la seva respectiva multa de 90 euros. Però en cap cas suposa la detenció del venedor ni l'obligació que aquest pagui en el moment la multa, tal com passa a França. 'El nostre Codi Penal és molt permissiu', ha indicat l'alcalde. En els primers deu mesos, la policia local ha interposat 602 denúncies per venda ambulant i combatre aquest delicte els representa més del 50% del seu temps. Cabezas ha explicat que la Policia Nacional estava investigant aquests casos de contractació des de juliol, quan l'Ajuntament els va fer arribar la seva denúncia, i calia mirar jurídicament si aquestes mesures proposades eren possibles. El proper dimarts 2 de desembre, l'Ajuntament té previst destruir tot el material falsificat comissat en aquests darrers mesos.

Robatoris

Pel que fa els robatoris a camions estacionats, Cabezas ha explicat que aquests havien disminuït. Segons una estadística dels Mossos d'Esquadra, es produeixen 60 robatoris al mes, que representen una mitjana de dos robatoris per dia. Segons l'alcalde de la Jonquera, es tracta d'una xifra relativament baixa si es té en compte que diàriament passen uns 6.000 camions pel municipi. Pel que fa els robatoris amb violència, s'han denunciat nou en els darrers deu mesos.

L'alcalde de la Jonquera ha insistit però en la necessitat d'incrementar la presència policial per combatre aquests problemes i li ha fet arribar al delegat del Govern a Girona, Jordi Martinoy, la seva petició que la Jonquera tingui la seva pròpia comissaria de Mossos d'Esquadra. En aquests moments, a la Jonquera hi ha 14 agents de la policia local, 50 de Guàrdia Civil, 80 de Policia Nacional i 4 de Mossos d'Esquadra.