L'aigua de l'aixeta de Caldes de Malavella ja es pot tornar a beure després de dos mesos amb concentracions d'arsènic superiors a les permeses, que podien comportar riscos per a la salut. A finals de setembre, el consistori juntament amb l'Agència de Protecció de la Salut van confirmar que la concentració d'aquest element era superior a 10 parts per bilió (ppb) i que per tant, era recomanable que la ciutadania no begués aigua de l'aixeta.

Ara, dos mesos més tard, les últimes anàlisis practicades els darrers quinze dies a càrrec de la gestora de la xarxa d'aigua municipal, Prodaisa, i les realitzades per l'Agència de Protecció de la Salut "mostren nivells dins el límit", assegurava ahir la regidora d'Aigües de Caldes de Malavella, Montse Vehí (PIC).

De fet, va ser ahir mateix que l'Ajuntament de Caldes va rebre la confirmació de l'Agència de Protecció de la Salut que l'aigua del municipi de la xarxa municipal ja es podia donar com a apta per al consum. Per aquest motiu, entre avui i demà, explicava la regidora -quan rebin la notificació escrita per fax-, el consistori redactarà "el text acordat amb l'Agència de Protecció de la Salut", anunciant als veïns de la població a través d'un ban que ja poden consumir aigua de l'aixeta de casa seva, ja que els nivells d'arsènic es troben dins el límit que marca la llei, les 10 parts per bilió.

Episodis que es repeteixen

El mes de setembre les analítiques van mostrar que l'aigua tenia un nivell d'arsènic d'entre 12,7 ppb i 13 ppb. Aquest fet va provocar que l'Ajuntament emetés un ban en què es recomava a la població que no consumís aigua de l'aixeta. Aquest és un episodi que Caldes ha vist com es repeteix a causa de la creixent demanda d'aigua, sobretot en època d'estiu, que és quan les urbanitzacions de la població estan més habitades. Després amb la pluja i la reducció del consum, l'arsènic disminueix i s'estabilitza.

L'any 2005, per exemple, Caldes va estar durant cinc mesos sense poder beure aigua de boca ja que els nivells d'arsènic van superar la concentració permesa.