El Jutjat Penal Número 8 de Barcelona l'ha condemnat a aquesta pena un cop la fiscal ha rebaixat el que demanava en un principi, de dos anys i mig a un any, ja que Zafra ha reconegut els fets. El condemnat va robar un vehicle que estava aturat en un semàfor de Barcelona, fent fora els ocupants, i va conduir fins a Girona on va tenir un accident que va deixar el cotxe en sinistre total. Aquest robatori va tenir lloc un mes i mig abans del crim del metro.

El condemnat, de 31 anys, ha admès que el 5 de gener del 2007 va apropar-se fins a un vehicle aturat a la Gran Via de Barcelona on hi havia dues persones. Zafra va obrir la porta del copilot i va treure 'per la força' el jove que hi havia, i un cop va entrar li va dir al conductor 'vinga, fora del cotxe', en un to amenaçant i aquest va sortir 'per por'.

Zafra va posar-se al volant i va conduir fins a Girona on la mateixa nit va tenir un accident topant amb uns altres vehicles. El vehicle va patir danys en l'accident, que va ser considerat sinistre total, i va ser destruït en un dipòsit de cotxes. La matinada del 6 de gener del 2007, el condemnat va ser detingut per agents de la Policia Local de Girona. El propietari del vehicle ha estat indemnitzat per la companyia d'assegurances.

Fa un mes el Tribunal del Jurat de l'Audiència de Barcelona va condemnar David Zafra a 15 anys i mig de presó per un delicte d'assassinat amb l'agreujant de disfressa i l'atenuant analògica d'anomalia psíquica. El condemnat va empentar mortalment un home a les vies de l'estació de Navas del metro el 21 de febrer del 2007. El jurat, que el va declarar culpable, va destacar que Zafra tenia 'moderadament' alterades les seves facultats mentals quan va cometre el crim i portava una caputxa que li tapava la cara. El condemnat també havia d'indemnitzar amb 120.000 euros la filla de la víctima pels danys morals causats amb aquesta mort.

La sentència destaca que el 21 de febrer del 2007, sobre les tres de la tarda, el condemnat va anar a l'estació de metro de Navas, on va accedir a l'andana amb la caputxa de l'abric posada, tal com demostra les càmeres de seguretat. També es considera que portava la caputxa per evitar que l'identifiquessin i per això demana s'aplica l'agreujant de 'disfressa'.

Un cop a l'andana, el condemnat va posar-se darrera la víctima, Joaquín A.O., i quan arribava el tren a l'estació 'per sorpresa', li va donar una empenta forta amb la intenció de causar-li la mort. La víctima, que era sordmuda, va caure a la via i va ser atropellat pel tren, morint de forma immediata. El condemnat va ser detingut poc després per diverses persones que el van perseguir i un cop va arribar la policia van lliurar-lo.

El tribunal creia que l'esquizofrènia del condemnat no és suficient per ser considerar-la un eximent però sí per aplicar-li la meitat inferior de la pena tal com estipula el Codi Penal, i per això el condemnava a quinze anys i mig de presó més la indemnització per la filla de la víctima.