El sindicat denuncia la greu crisi que arrossega el sector agrari i la situació 'límit' de moltes explotacions i demana respostes per part de l'Estat i la Generalitat per fer front a l'augment dels costos de producció i la baixada dels preus que perceben els productors. El coordinador nacional, Joan Caball, ha advertit que els sistemes de producció que es tanquin ara no podran tornar-se a obrir i reclama que el sector agrari també sigui una de les 'prioritats' del Govern.

Sota el lema 'Per la dignitat de la pagesia! Prou d'incompetència davant la crisi', Unió de Pagesos sortirà al carrer de nou perquè les administracions i la ciutadania coneguin la crisi que està vivint el sector agrari, que ja porta set trimestres consecutius amb creixements negatius. Aquesta situació s'explica, d'una banda, per la davallada dels preus que perceben productors com ara de llet, porcí, fruita seca o herbacis, i d'una altra, per l'encariment dels costos de producció (pinsos, fertilitzants, fitosanitaris o carburants). El preu del litre de gasoil, per posar un exemple, s'ha multiplicat per quatre des de l'any 1999, però en canvi els preus dels productes no han seguit la mateixa dinàmica i en alguns fins i tot s'estan pagant a preus inferiors al 1999. La conseqüència d'aquest desequilibri és que el sector agrari català està 'al límit', segons UP, alhora que denuncien la 'passivitat' de l'Estat i la Generalitat que no ha estat capaç d'impulsar mesures eficients.

'No ens queda més remei que sortir al carrer dient que nosaltres també volem solucions a les nostres problemàtiques', explicava aquest dimecres el coordinador nacional d'UP, Joan Caball. Reclamen que el sector agrari sigui també una de les 'prioritats' d'aquest Govern, perquè 'ara mateix no ho és', i recorden que porten molts mesos anunciant aquesta crisi però que encara no s'han aportat solucions efectives als problemes.

'Nosaltres no podem presentar Expedients de Regulació d'Ocupació', ha dit Caball, però ha assegurat que si es fes la suma del nombre de baixes es veuria que 'és tant o més gran' que qualsevol empresa que l'ha presentat. En aquest sentit, UP adverteix que tots aquells actius i explotacions que desapareguin ara -sobretot granges ramaderes, que són les que requereixen majors inversions econòmiques- no es podran recuperar tant fàcilment en un futur, i menys encara amb la situació financera actual.

Les protestes

El 28 de novembre, es faran concentracions a Tarragona (a les 9 del matí, davant dels Serveis Territorials del DAR) i també davant les oficines comarcals del DAR a Granollers (Vallès Oriental) a les 10 del matí; Igualada (Anoia) a les 9 del matí; Manresa (Bages) a les 10 del matí; Berga (Berguedà) a les 11 del matí, i Sabadell (Vallès Occidental a dos quarts de dotze del matí.

L'endemà dissabte, hi haurà una manifestació a Girona a les dotze del migdia que començarà a la Plaça del Lleó, recorrerà la Gran Via de Jaume I i acabarà a la delegació del Govern, i una altra a Lleida a les onze del matí. Aquest última començarà a la subdelegació del Govern, recorrerà l'Avinguda Madrid i acabarà a la subdelegació del govern espanyol. De forma simultània, també es faran concentracions a Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) a les dotze del migdia, davant de l'oficina d'Unió de Pagesos.

UP també preveu mobilitzar-se a Madrid durant la primer quinzena de desembre.