La dessalinitzadora que ha d'abastir el municipi de Portbou no estarà en funcionament fins al gener malgrat que l'aigua del pou de Renfe que abasteix la població està als límits de salinitzar-se. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha hagut d'actuar d'urgència i expropiar els terrenys d'Adif on s'ha de construir la planta d'osmosi inversa (dessalinitzadora) per tal de poder començar les obres. I és que, segons explica l'alcalde, Antoni Vega (PSC), Renfe havia acordat cedir aquests terrenys a condició que els propietaris de l'edifici La Casa Gran (situat just al darrere) n'acceptessin la ubicació. Un dels blocs, però, va oposar-s'hi i davant la crítica situació que travessa el municipi, l'ACA s'ha vist obligada a expropiar els terrenys.

Segons va explicar Vega, "en aquests moments ens trobem a uns nivells de 250 miligrams de clorur per litre quan els permesos perquè l'aigua es consideri potable són 260". Davant d'aquesta situació, l'alcalde assegura que "esperem poder aguantar un mes fins que la planta començi a funcionar perquè si no tindrem un greu problema". L'ACA espera disposar dels terrenys en els propers dies ja que, segons Vega, abans-d'ahir van mantenir una reunió amb els presidents de l'edifici on se'ls va llegir l'acte d'expropiació i "per tant, la idea és que al gener ja pugui començar a funcionar".

L'alcalde del municipi insisteix que es tracta d'un equipament "totalment provisional" mentre duri la sequera amb l'agreujant afegit de la situació en la qual es troba el pou a través del qual s'abasteixen.

El problema del pantà

El municipi de Portbou s'abastia, fins fa alguns mesos, del pantà que té la població. L'esquerda que arrossega l'equipament des de fa anys, però, va obligar el consistori a buscar altres alternatives per subministrar aigua potable als 1.500 habitants del municipi.

L'alcalde va anunciar, primer, que s'hauria de recórrer als camions cisterna després de diverses negociacions sense resultats amb l'ACA, a la qual reclamaven 350.000 euros per reparar l'esquerda. Davant la negativa de l'administració, el consistori també va engegar converses amb el seu homòleg a Cervera per tal de construir una canonada de 3 quilòmetres de llargada que els permetés abastir d'aigua en els dos sentits.

Finalment, però, l'ACA va anunciar que es decantava per la construcció de la segona dessalinitzadora de les comarques gironines al municipi altempordanès per tal de posar fi, definitivament, a la problemàtica de l'aigua.