L'Ajuntament de la Jonquera està estudiant diverses mesures jurídiques per combatre les màfies que contracten magrebins perquè es dediquin a la venda ambulant al Pertús i la Jonquera, a canvi de donar-los d'alta a la Seguretat Social i amb un deute de 9.000 euros que han de retornar. Entre les possibles sancions a aquesta mala praxi, el consistori estudia la retirada dels permisos de residència als venedors reincidents, el tancament de les botigues que els subministren el material o denúncies per desobediència a l'autoritat. Durant aquests deu mesos, la policia local ha interposat un total de 602 denúncies per actes de venda ambulant, amb multes de 90 euros, que en cap cas s'han pagat.

L'alcalde, Jordi Cabezas (CiU), va fer ahir aquestes declaracions en el marc de la celebració de la junta de seguretat local del municipi, on els cossos de seguretat -policia local, Mossos d'Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil- van acordar incrementar la coordinació per combatre la sensació d'inseguretat ciutadana que viu el municipi, derivada de la venda ambulant, la prostitució als polígons i els aparcaments de camions on es produeixen robatoris i la venda de droga per part de ciutadans francesos.

Des del mes de juliol passat, l'Ajuntament i la policia local han detectat xarxes mafioses que contracten magrebins, molts d'ells al país de forma irregular i d'altres contractats en origen, per tal que facin de venedors ambulants regularment a canvi que se'ls doni d'alta a la Seguretat Social i que paguin un deute de 9.000 euros als empresaris, també magrebins, i a propietaris de botigues de la zona del Pertús.

En total, la policia en té comptabilitzats uns cinquanta a l'hivern i un centenar durant l'estiu. La majoria d'ells se situen a la vorera espanyola del Pertús i alguns, davant la presència de vigilants privats i de la mateixa policia, es dirigeixen fins a la Jonquera i se situen al carrer Major i a l'avinguda Pau Casals.

"És un tema molt complicat", va insistir Cabezas. I és que, segons l'alcalde, a nivell municipal les solucions són "molt limitades ja quan la policia local detecta un cas de venda ambulant només pot requisar el material i denunciar-ho, a més de la multa de 90 euros". En cap cas, però, aquest fet suposa la detenció del venedor ni l'obligació d'aquest de pagar la multa al moment, com succeeix a França. "El nostre codi penal és molt permissiu", assegura l'alcalde. A banda d'això, Cabezas ha anunciat que el proper 2 de desembre tenen previst destruir tot el material falsificat comissat en els darrers mesos.

Segons una estadística dels Mossos d'Esquadra, es produeixen 60 robatoris al mes, que representen una mitjana de dos robatoris per dia. Segons l'alcalde de la Jonquera, es tracta d'una xifra relativament baixa si es té en compte que diàriament passen uns 6.000 camions pel municipi. Pel que fa els robatoris amb violència, se n'han denunciat nou en els darrers deu mesos. L'alcalde va insistir en la necessitat d'incrementar la presència policial i ha fet arribar al delegat del Govern a Girona, Jordi Martinoy, la petició que la Jonquera tingui la seva pròpia comissaria de Mossos d'Esquadra.