La redacció d'aquesta ordenança, que es presentarà en el ple de novembre del 2009, segons s'ha compromès el regidor de Medi Ambient, Richard Elelman, serà responsabilitat de la directora de la futura agència local d'energies, Montse Porteria, que tindrà la ciutat. A més, Figueres signarà el pacte d'alcaldes europeus pel qual es compromet a reduir en els pròxims dotze anys més del 20% de la contaminació i de l'emissió de CO2 a l'atmosfera.

Segons ha explicat Elelman, el proper any, la seva regidoria treballarà per potenciar les energies alternatives, per això el primer pas serà la creació d'una agència local formada per tècnics i experts i dirigida pels propers quatre anys per Montse Porteria. La seva primera feina serà la redacció d'una ordenança local d'energies alternatives, que es presentarà al ple del novembre de l'any vinent. Entre altres hi haurà l'obligació de col·locar panels fotovoltaics en els edificis de nova construcció i potenciar diferents sistemes alternatius, com ara l'energia geotèrmica, la biomassa i l'eòlica.

Pel que fa els panels fotovoltaics, el consistori té previst col·locar-ne abans de l'estiu de l'any vinent a l'edifici de Fisersa amb la previsió que a finals de desembre arribi ja el primer electrobús i en el cas de l'energia eòlica, s'està estudiant dues possibilitats. La primera seria ubicar petits parcs eòlics entre Figueres i la seva àrea urbana o bé, la segona, construir-hi un únic parc concentrat.

Reduir la contaminació

D'altra banda, Figueres té previst signar el pacte d'alcaldes en l'àmbit europeu pel qual es comprometrà, fins al 2020, a reduir més del 20% la contaminació i de l'emissió de CO2 a l'atmosfera. De moment, setanta ciutats europees ja han signat aquest compromís.

Finalment, Figueres serà una de les tres ciutats, juntament amb Munic i Lió, encarrerada de redactar el projecte Imagine, pel qual tretze ciutats europees treballaran conjuntament en projectes globals per a l'ús d'energies alternatives. Aquest treball es presentarà el proper 30 de gener a Brussel·les.