El poble d'Arbúcies compta al seu voltant amb diverses plantes d'envasat d'aigua que s'abasteixen dels brolladors que hi ha a la zona. Curiosament, l'aigua de les peculiars fonts de bomba que hi ha a la localitat i que en són un tret característic no és apta per al consum humà. Aquestes fonts disposen d'un pou subterrani que es carrega d'aigua pluvial mitjançant les filtracions d'aquesta al subsòl del municipi. Però, segons afirma l'alcalde, Roger Zamorano (ERC) "degut a la sequera patida l'últim any les anàlisis d'idoneitat de l'aigua recomanen que se'n veti el consum de boca". I es que en les darreres anàlisis s'han detectat uns nivells de nitrats superiors als recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i que l'Ajuntament relaciona amb l'escassetat d'aigua.

Des de l'oposició asseguren que durant els primers mesos "tenia un cert sentit culpar a la sequera del problema però ja ha plogut i fa més d'un any que les fonts estan tancades" afirma Jaume Salmeron (EPA). Així mateix, el seu company de partit i cap de l'oposició, Pere Garriga (EPA) manté que no és tan "un problema de sequera com de voluntat perquè, per exemple, la Font de Can Lleonart i la de la Plaça de la Vila estan connectades a la xarxa pública d'abastament, no depenen de les filtracions pluvials i també tenen restringit el consum". A més, Garriga considera que no totes les fonts deuen tenir el mateix problema amb els nitrats ja que entre elles no hi ha cap connexió, no comparteixen la mateixa aigua.

Fa set anys, Arbúcies va haver de tancar la font del Bon Humor, al carrer del Sorrall, i la font de Cal Cisteller, al carrer d'Amunt, perquè van assecar-se els seus pous. En aquella ocasió es va prendre la decisió d'ampliar-los la profunditat per solucionar el problema. L'estratègia va funcionar.

Les plantes d'envasat

La sequera de l'últim any no ha impedit que les plantes d'envasat d'aigua que hi ha al voltant dels municipi continuessin la seva feina tot i dependre, com les fonts d'Arbúcies, de la pluviometria.

Des de l'Asociació Nacional d'Aigües de Beguda Envasades (ANEABE) confirmen que la sequera no ha afectat a les plantes d'envasat i que aquestes "han pogut seguir amb la seva activitat".

Les fonts de bomba del municipi van començar a construïr-se a principis del segle XX, quan els carrers eren de terra i no estaven asfaltats, la pluviometria era diferent i, evidentment, el consum era molt inferior a l'actual. Però actualment totes aquestes fonts tenen restringit el seu consum. Ja fa més d'un any que els veïns no poden beure'n l'aigua i ningú sap quan podran tornar-hi.