El pronòstic del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) de precipitacions durant la tarda d'ahir i durant aquesta matinada ha activat el Pla Especial d'Emergències per risc de nevades a Catalunya (Neucat) a cinc comarques catalanes. La majoria, quatre d'aquestes, són gironines. Es tracta de l'Alt Empordà, la Garrotxa, el Ripollès i la Selva.

El Centre d'Emergències de Catalunya va activar ahir al migdia el Neucat a quatre de les vuit comarques gironines per risc de nevades a partir dels 400 metres d'alçada. De les afectades cal destacar els casos de l'Alt Empordà i de la Selva, ja que és més habitual que en aquestes dates les precipitacions amb forma de neu es donin a la Garrotxa i el Ripollès, comarques on també s'ha activat el pla.

A diferència d'aquests dies, l'Alt Empordà ha registrat ja temperatures mínimes sota zero, tot i que de moment no han arribat als -2 graus. Segons es va informar des del Meteocat, els valors en aquesta comarca havien estat positius fins ara a causa dels vents de component nord que han provocat un "efecte font" que ha escalfat l'aire a les muntanyes i que un cop ha arribat més abaix aquesta escalfor ha donat temperatures més altes.

L'activació del Neucat va ser en aquestes zones perquè les previsions del Servei Meteorològic anunciaven "l'acumulació de gruixos de neu per damunt de dos centímetres en cotes superios als 500 metres, especialment, a partir de les 19 hores d'ahir". La cinquena comarca on es va activar el Pla especial d'emergències va ser Osona.

Temperatura de ple hivern

Aquesta és la definició que en fa el el Servei Meteorològic de les temperatures registrades durant les matinades d'aquesta setmana. Pel que fa a Catalunya, van indicar, que la massa d'aire fred procedent del nord d'Europa s'ha fet notar arreu del territori i ha causat una davallada progressiva de la temperatura. Les dues últimes nits han estat molt fredes, sobretot a l'interior, mentre que al dilluns la fredor acusada només va ser notòria a les zones de muntanya.

Durant la matinada d'ahir a les comarques gironines les mínimes registrades van mantenir-se comparant-les amb les del dimecres, tot i que s'han vist algunes poblacions amb valors negatius que no havien registrat fins ara.

Les temperatures destacades d'aquesta nit són les del Ripollès, que continuen essent les més fredes amb els -12,1 a Das (Cerdanya) i els -11,2 graus a Ulldeter (2.367 metres-Ripollès). La resta d'estacions meteorològiques també van registrar valors sota zero, el més suau de -5,9 a Molló. També cal fer esment els -5,1 graus a Vilablereix o els -4,6 d'Olot.

Cal remarcar que encara no s'aconsegueixen valors freds com els del novembre del 2007 amb una temperatura mínima de gairebé -16 graus a Das (Cerdanya). La resta de poblacions gironines també van registrar xifres sota zero.