Els centres d'atenció primària (CAP) de Vilafant i Peralada deixaran de tenir metges nocturs a partir del primer trimestre de ?l'any vinent i passaran a dependre de l'hospital de Figueres a través d'una finestreta especial. Aquesta renovació respon, segons el Departament de Salut, al baix nombre de persones que s'atenen en aquests centre, que en el cas de Vilafant són de dues diàries. El Departament de Salut assegura que aquest model és "insostenible" i afirma que també vol potenciar el telèfon 061 per fer consultes i així evitar col·lapses en urgències.

Segons el nou mapa sanitari que està dissenyant el departament que dimecres van exposar als alcaldes de l'ABS de Vilafant, el CAP de Vilafant tancarà a les nou del vespre, una hora més tard del que s'atén ara i l'atenció continuada fins a les 8 del matí es farà des de l'hospital comarcal de Figueres a través d'una unitat especial.

Els motius d'aquesta variació segons Salut és l'escassa incidència d'aquest servei durant la nit, ja que en el cas particular del CAP de Vilafant, que dóna cobertura a setze municipis, s'atén un màxim de dues visites diàries i el 70% de la població es dirigeix directament a l'hospital de Figueres en cas d'urgència.

Els alcaldes, en contra

L'alcaldessa de Vilafant, Pepi Comalada (CiU), ha fet una valoració negativa d'aquest canvi, però creu també que cal donar-li un marge de confiança, ja que, segons ha dit, "si la pràctica és com es diu en la teòrica, no és tan dolent".

No ha estat aquesta la reacció de l'alcalde de Peralada, Pere Torrent, que s'ha mostrat totalment en contra de la supressió d'aquest servei perqè suposarà el desplaçament dels veïns a Figueres. I és que, segons l'alcalde, el CAP de Peralada atén uns 7.000 habitants de fins a tretze poblacions.

El cas de Portbou

Els casos de Vilafant i Peralada s'uneixen al de la supressió anunciada d'aquest servei al municipi costaner de Portbou, els quals s'hauran de desplaçar fins al CAP de Llançà, que també assumeix altres poblacions com Colera, El Port de la Selva i Selva de Mar. En aquest sentit, el centre d'atenció de Llançà tindrà dos metges i dues infermeres.

Els veïns de Portbou ja van manifestar-se en contra d'aquesta remodelació al·legant que el municipi, proper als 1.300 habitants, té un 35% de persones majors de 65 anys.