L'Ajuntament de Figueres, a través de l'àrea de Medi Natural, tindrà a partir de l'any vinent una ordenança pròpia sobre energies alternatives que obligarà, entre d'altres iniciatives, a instal·lar panells fotovoltaics als edificis de nova construcció. La redacció d'aquesta nova ordenança, que preveuen presentar al ple del novembre del 2009, serà responsabilitat de la directora de la futura agència local d'energies de la ciutat, Montse Porteria.

Segons va explicar el regidor de Medi Natural, Richard Elelman (ICV), de cara a de l'any vinent la seva regidoria "treballarà per potenciar les energies alternatives". En aquest sentit, va explicar que el primer pas serà la creació de l'Agència Local formada per tècnics i experts i dirigida per Porteria.

La principal tasca que tindrà aquest òrgan serà la redacció de l'ordenança sobre energies que obligarà a les noves construccions a instal·lar, sempre que sigui possible, panells fotovoltaics, i a potenciar diversos sistemes alternatius com són l'energia geotèrmica, la biomassa i l'eòlica. En aquest sentit, Elelman ha anunciat que el consistori té previst instal·lar panells fotovoltaics, abans de l'estiu vinent, a l'edifici de Fisersa i, ha afegit, que la previsió és que a finals de desembre arribi el primer electrobús a la ciutat.

A banda d'això i pel què fa a l'energia fotovoltaica, el regidor va explicar que des del consistori estan estudiant dues possibilitats.

La primera, tal com ja va anunciar Diari de Girona, passaria per ubicar petits parcs eòlics entre Figueres i la seva àrea urbana -al voltant d'uns 30 municipis amb 2 o 3 molins, que ja es troba en una fase avançada- o bé construir un únic parc concentrat.

Pel que fa a l'energia geotèrmica, Elelman va explicar que, segons els tècnics, Figueres és un lloc ideal per potenciar aquest tipus d'energia alternativa a través de pous que permetrien utilitzar l'aigua calenta i la freda pels sistemes de calefacció i d'aire condicionat als edificis de nova construcció. Això suposaria, segons el regidor, reduir la despesa energètica fins al 60%, tot i que la important inversió inicial seria rendible al cap de cinc anys.

Segons Elelman, aquesta ordenança es farà "amb la participació de tots els agents implicats". Així, tant el sector privat com la ciutadania podran intervenir en la seva planificació "per tal de fer-la perdurable en el temps".

D'altra banda, Figueres té previst signar el pacte d'alcaldes en l'àmbit europeu pel qual es comprometrà, fins a l'any 2020, a reduir més del 20% la contaminació per l'emissió de Co2 a l'atmosfera. En aquests moments, fins a setanta ciutats europees ja s'han adherit a aquest compromís mediambiental.

Projecte Imagine

La ciutat de Figueres també es convertirà en una de les tres ciutats, juntament amb Munic i Lió, encarregada de redactar el projecte Imagine, pel qual fins a tretze ciutats europees treballaran conjuntament en projectes globals per potenciar l'ús d'energies alternatives.

Segons Elelman, està previst que el projecte es presenti el proper 30 de gener a Brussel·les. Les altres ciutats enmarcades en la iniciativa són: Heidelburg, Rennes, Sant Sebastià, Sutton-Londres, Grand Lyon, Gdansk, Echirolles, Odense, Varna, Modena i Leicester.