El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha anunciat una inversió d'uns 60 milions d'euros en un termini de 10 anys per modernitzar les canalitzacions de rec de les comunitats de regants del Baix Ter. El repte que es fixen és poder estalviar un 25% d'aigua. "Que sigui possible depèn de molts factors", ha matisat el director general del DAR Xavier Castella, però es mostra convençut que la modernització dels sistemes de rec suposarà un estalvi en la despesa hídrica a la conca. Castella ha afirmat que amb aquest protocol d'actuació salden un "deute històric" amb els regants i la conca del Ter.

Ahir Castella i els representants de les set comunitats de regants van signar un conveni que formalitza aquesta actuació. Segons el portaveu de la Comunitat de Regants del Baix Ter, Narcís Illa, es tracta d'una "declaració d'intencions"; i considera que s'haurà d'anar veient any rere any si el Govern realment consigna al pressupost la partida necessària per anar desenvolupant el protocol de col·laboració. "Hi estarem a sobre", ha afegit Illa, que assegura que des de la Comunitat de Regants faran la pressió "que faci falta" perquè aquesta modernització pendent des dels anys 60 es dugui a terme.

L'àrea que abraça el protocol de col·laboració entre el DAR i les comunitats de regants és d'unes 9.000 hectàrees, en les quals hi ha 3.976 regants. Segons explica Castella, les canalitzacions, que en alguns casos són de fa segles, han fet que el sistema de rec es dolgui de pèrdues d'aigua pel camí i que, a més, no es pugui distribuir equitativament entre els regants. Així, preveuen crear un "sistema d'aixetes" i arreglar les juntes perquè no es perdi aigua i el repartiment sigui "més just". La meitat de la inversió prevista es destinarà a la modernització de les canalitzacions de la Comunitat de Regants del Rec de Molí de Pals i de la Comunitat de Regants de la Presa de Colomers, una inversió ja anunciada per modernitzar 26 quilòmetres de regadius que es preveu que comenci a finals de desembre.

Amb relació a la resta de comunitats, Castella explica que es marquen un termini de temps -fins el 2011- per analitzar l'estat de les canalitzacions i quines són les mesures que s'han d'emprendre. A partir de llavors, han de començar les tasques concretes per modernitzar els sistemes de rec. El DAR ha explicat que aquest protocol s'emmarca en la necessitat de renovar el sistema i posar un gra de sorra més per evitar que la sequera afecti uns regants que han patit que des de l'any 1966 el Ter es va començar a transvasar a Barcelona.

Reivindicar el retorn del cabal

Malgrat haver rebut com una "bona notícia" la inversió que el DAR preveu fer en els pròxims 10 anys per modernitzar els regadius de les comunitats de regants del Baix Ter, Illa va aprofitar l'ocasió per reivindicar un cop més el retorn del cabal del Ter i tot recordant que que, sinó, el riu està sentenciat a desaparèixer. "Un riu del qual es transvasa el 70% del cabal està condemnat a morir", afirma Illa.

Les set comunitats que han signat el protocol són la Comunitat de Regants de la Presa de Colomers, la Comunitat de Regants del rec del Molí de Pals, la de Sant Julià de Ramis, Cervià de Ter, Sant Jordi Desvalls, Colomers i Jafre, la de la Sèquia Monar, la de Salt-Vilablareix i la de la Sèquia del Molí de la Pardina i de la Riera d'Osor.