El sector turístic va traslladar al conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet,"la necessitat" de posar en marxa l'Agència Catalana de Turisme abans de l'aprovació definitiva del decret corresponent. En resposta a aquesta petició, Huguet es va comprometre a activar el funcionament de l'ens perquè pugui ser operatiu a principi de gener de 2009, tal com es va fer en el seu moment amb l'Agència ACC1O.

El titular de Turisme va dir que el departament que dirigeix posarà en marxa pròximament una línia de crèdit de 10 milions d'euros per finançar projectes del sector turístic.

De la seva banda, representants del sector van aprofitar la presència d'Huguet per reclamar a les administracions catalanes que "considerin el turisme com activitat prioritària en les seves actuacions".

El Consell de Cambres de Catalunya, organitzador del congrés, va anunciar, en les conclusions del III Congrés de Turisme de Catalunya celebrat a Port Aventura, quatre propostes a desenvolupar "amb la col·laboració de tots els agents públics i privats implicats". Propiciar la creació d'estructures de R+D+i amb cooperació públic-privada, dissenyar models de desenvolupament normatiu que facilitin el funcionament de les empreses turístiques i la comercialització dels seus productes, i definir les estratègies de promoció, comunicació i comercialització de Catalunya com destí turístic són algunes d'aquestes propostes.

Finalment, els empresaris turístics van demanar a la Generalitat de Catalunya que afavoreixi la internacionalització de l'activitat de l'empresa turística catalana a través de l'articulació de mecanismes de col·laboració entre el sector públic i el privat.