El Departament de Salut té prevista l'obertura d'un centre d'atenció primària dins de l'hospital de Figueres amb l'objectiu de suplir la supressió dels metges de nit als municipis de Peralada i Vilafant. Segons va explicar el resposable d'elaborar el nou mapa de l'atenció continuada, Jordi Berdala, es tracta d'un estudi elaborat des de fa un any en el qual han constat que en la majoria dels casos els usuaris es desplacen directament a l'Hospital Comarcal. "A Vilafant hi ha una mitjana de dues visites per dia en la franja horària de 8 de la nit a 8 de la matinada i, en el cas de Peralada la mitjana és d'1,6 al dia", assegura Berdala. En aquest sentit, diu que aquest model s'ha d'adaptar a la societat "canviant" oferint un nou model d'atenció primària.

"L'objectiu, ja previst en l'amplicació de l'hospital de Figueres és crear un centre d'atenció primària ràpida de 8 de la nit a 8 del matí i 24 els festius i caps de setmana per a aquelles persones que tenen patologies que no cal que atenguin els metges d'urgències, com ara un refredat", insisteix Berdala. Així, assegura, cobriran una demanda inexistent en aquests moments a la capital i, alhora, "reduïrem el temps d'espera a uns trenta minuts". En aquest sentit, el resposable de Salut considera que el desplaçament de Vilafant i Peralada a Figueres no és tant i que la iniciativa "millorarà el servei mèdic".

Això suposarà destinar-hi tres metges, un dels quals farà atenció als domicilis -fins ara inexistent- i dues infermeres, a banda de dos vehicles especials per als casos atesos a casa.

"Eliminarem els metges d'aquestes franges nocturnes però els mantindrem els dissabtes i diumenges, de 8 a 9, en el cas de Peralada. El municipi de Portbou "a 14 minuts amb cotxe fins a Llançà" incorporarà un servei d'infermeria de 3 de la tarda a 8 del vespre i els estius de 8 a 8 del vespre, a més de la teleassistència.