Els Tècnics Especialistes en Desactivació d'Artefactes Explosius (TEDAX) dels Mossos de Girona han desactivat fins a mitjan novembre 793 artefactes, entre ells 693 d'origen civil i 86 de procedència militar, com material pirotècnic decomissat o granades de la Guerra Civil. Els Mossos han informat que la plantilla dels Tedax a Girona s'ampliarà aquests dies amb una nova incorporació.

Per mesos, els que han concentrat més serveis d'aquests especialistes han estat setembre (225 intervencions), gener (204), octubre (139), març (67) i maig (66), mentre que al novembre només han intervingut en dos casos. D'entre els artefactes intervinguts, el setembre es van destruir 162 petards que es van decomissar a Vilablareix, unes 36 bengales trobades a Pineda de Mar i dues granades de morter, a Sils i Olot, i una de mà.

Al gener, la unitat va desactivar 9 artefactes d'origen militar que es van trobar a Olot i a Figueres, en concret diversos projectils de la Guerra Civil, granades de morter, de mà, projectils d'artilleria i bombes d'aviació. A més, van destruir 73 bengales que es van trobar entre les deixalles del centre de recollida i tractament de residus de Llançà i altres 78 artefactes pirotècnics que la Policia Local d'una població del litoral va trobar dins d'un contenidor. A l'octubre, aquests especialistes van haver d'anar a recollir i destruir els 49 aerosols de defensa que la Policia Local de Roses havia anat guardant durant tot l'any procedents de diferents decomisos fets a la zona, i també 29 cartutxos d'escopetes de caça i 9 bengales.

També a l'octubre van neutralitzar una granada de morter de 120 mil·límetres de diàmetre i 68 centímetres d'altura que van trobar a Figueres. Una altra actuació destacada, al març, va ser la neutralització d'una bola de canó procedent de la Guerra del Francès que un veí de Roses va trobar en un bassal on s'estaven fent moviments de terres.

Els especialistes van recollir l'artefacte, una bola de canó de ferro d'uns 30 centímetres de diàmetre, 86,6 quilos i uns 7,24 litres de capacitat, i la van portar fins a les seves dependències a Girona, on van comprovar que el seu interior estava buit d'explosiu. També aquell mes van destruir 67 granades procedents del mateix cos dels Mossos d'Esquadra, que havien caducat. Els Tedax participen també en els dispositius de seguretat amb motiu de visites de personalitats o esdeveniments importants i donen xerrades informatives a altres unitats policials sobre les mesures de seguretat que han d'adoptar en el supòsit que es trobin amb un artefacte, un paquet bomba o un atemptat consumat.