En un article anterior, DdeG del 19 d'octubre, vaig exposar la conveniència de construir una línia d'enllaç entre Caldes de Malavella i la futura estació de l'aeroport de Vilobí en la línia d'alta velocitat, com a mitjà per tal que els sistemes de transport, aeri i ferroviari, donessin més fruit. Voldria ara completar la qüestió amb les coses que la gent de Girona i voltants necessita a Barcelona, perquè el sistema ferroviari pugui donar més servei a la gent, a la d'aquí i a la d'allà. Torno a dir que la funció que tenen encomanada els administradors d'infraestructures, ADIF en aquest cas, és oferir les infraestructures als transportistes i que actualment, dins la Unió Europea, qualsevol companyia pot muntar serveis ferroviaris. El que una ciutat tingui més o menys serveis, és a dir, que els transportistes ferroviaris es decideixin a oferir-hi més o menys parades de tren, dependrà cada vegada més de la clientela potencial que el transportista pugui captar a l'estació. I la magnitud d'aquesta clientela potencial depèn del volum de població que hi ha a prop i de la comoditat que s'hi trobi en el conjunt del servei de transport.

Les discussions que hi ha actualment a Figueres són un exemple clar que l'opinió pública s'ha adonat del risc de perdre serveis. Llàstima que no se n'adonés abans.

Aquest mateix perill d'adonar-se'n tard és el que li pot passar a la gent de Girona, i Figueres i voltants, amb l'esquifidesa de les instal·lacions previstes a Barcelona. La causa és la mateixa, els acords previs entre administracions, fets sense estudis numèrics contrastats públicament. Posaré només tres insuficiències.

De nord a sud, la primera de la qual parlaré és el fet que allà on haurien d'haver-hi quatre vies d'ample ibèric, entre la futura confluència amb la línia de Puigcerdà al barri de Vallbona i l'estació de Sagrera, només se'n preveuen tres fins a Sant Andreu i encara només dues entre Sant Andreu i Sagrera.

Als que, dia sí i dia no, noten que el seu tren s'entrebanca en acostar-se a Sant Andreu, i això passa ara sense tenir al davant els trens de Vic, ja se'ls pot dir que, malgrat els triomfalismes, encara s'entrebancaran més. Pot ser que acabin sense adonar-se'n, perquè ens facin parar tots els trens a Sant Andreu i així l'espera, quan el tren és parat a l'andana, no es nota tant. Però el rellotge i el temps de viatge sí que ho noten. És el que passarà en sentit nord, quan l'espera tindrà lloc a les andanes de Sagrera.

Si això fos inevitable, ens conformaríem. Però ara està tot per construir. El túnel de les autopistes, entre Vallbona i Sant Andreu, es va construir per a quatre vies d'ample ibèric, dues per a la línia de Girona i dues per a la línia de Vic, per tal que no s'interferissin.

Fa pocs dies s'ha acabat la informació pública de la duplicació de via entre Montcada i Vic. Però ningú ha donat cap explicació de perquè aquesta duplicació comença a Montcada en lloc de Sagrera. Pot ser interessant explicar que el passat 22 d'octubre es va adjudicar la redacció del projecte de quadruplicació de la via d'alta velocitat entre la sortida de l'estació de Madrid-Atocha i el punt on es separaran les línies de Sevilla i de València, i que també es quadruplica des de Madrid-Chamartín fins al punt de separació de les rodalies de l'aeroport de Barajas i de Guadalajara. Sembla com si els nostres polítics no ho veiessin.

La segona insuficiència que comentaré és la supressió del baixador de la Rambla de Catalunya en el túnel de Sagrera a Sants, sigui quin sigui el carrer sota el qual acabi passant. Per jutjar la supressió només cal una dada, la que actualment baixa al Passeig de Gràcia el 60% dels viatgers dels Catalunya Exprés, al costat d'un 12% al Clot i d'un 28% a Sants. Els nostres representants el van suprimir dient que "és innecessari". Dubto que els homes de negoci de Narbona o Montpeller considerin innecessari un baixador al centre exacte de Barcelona. Tampoc veig com es pot convèncer el 60% de viatgers que ara passen de llarg pel Clot i continuen fins a Passeig de Gràcia que els anirà millor baixar a Sagrera o recular des de Sants.

La tercera insuficiència és la mala comunicació amb l'aeroport del Prat. Cal recordar que el primer projecte de línia d'alta velocitat, el fet pels tècnics l'any 2000, abans no ens l'esguerressin entre uns i altres, incloïa un ramal que portava, tant els trens de Rodalies com els d'alta velocitat, al subsòl de la nova terminal de l'aeroport, la situada entre les tres pistes. És a dir, portava a un lloc immillorable. Les intervencions dels que diuen que volen potenciar l'aeroport central de Catalunya l'han deixat sense la línia d'alta velocitat i amb una via única de Rodalies.

Encara que no se'n parli ni es vegin obres, crec que continua la intenció de posar via doble entre l'aeroport i l'estació del Prat. De continuar la via quàdruple fins a Sants, que és el que fan per a l'aeroport de Barajas, ni parlar-ne, que ja han cuitat prou a ocupar l'espai de les vies al barri de la Bordeta. A la vista d'aquesta situació, el que cal reclamar des de Girona és que la segona via entre l'estació del Prat i la de l'aeroport es construeixi d'alta velocitat i que es facin els forats necessaris a les parets de l'estació d'alta velocitat del Prat, per tal que els trens d'alta velocitat direcció nord tinguin el seu origen a l'estació de l'aeroport. Fa molts anys que a Ginebra van veure aquesta oportunitat i la van aprofitar. Ara, a una gran part de Suïssa els és molt còmode anar a l'aeroport de Ginebra, igual de còmode que anar a Ginebra; només els cal seguir asseguts al tren 7 minuts més.

En canvi, i suposant que a l'estació d'alta velocitat del Prat s'hi hagin construït les andanes que es van dir, la gent de Perpinyà, Figueres o Girona que vulgui anar en tren a l'aeroport del Prat haurà de baixar a l'estació del Prat, pujar al vestíbul, canviar d'andana i prendre el Rodalies que el deixarà no massa lluny del vestíbul actual. Curiosa manera de voler aportar clientela a un aeroport.

Fent la segona via de l'aeroport apta per a trens d'alta velocitat és evident que els substituts dels Catalunya Exprés de Figueres podran tenir l'origen a l'aeroport del Prat en lloc de Sants, i que algun dels trens de Perpinyà o Narbona (que està un pèl més a prop que Saragossa) podria arribar-hi. Ajudaríem que alguna companyia aèria volgués fer l'aeroport del Prat una mica hub.

He parlat només d'infraestructures ferroviàries. Són les que es necessiten perqè els viatges en tren siguin àgils, sense pèrdues de temps, sense que els viatgers hagin d'incomodar-se. És a dir, per tal que la clientela potencial de les estacions i dels aeroports s'acosti a les estacions i als aeroports. Aquest augment de clientela potencial és l'única causa que pot donar lloc als augments d'oferta de trens i vols. Si no es cobreixen les despeses fixes, no hi ha ni trens ni vols. Les peripècies de l'exprés Costa Brava en són un exemple.

Ni deixar dues o tres vies en lloc de les quatre necessàries entre el barri de Vallbona i Sagrera, ni suprimir el baixador de Rambla de Catalunya al túnel entre Sagrera i Sants, ni deixar l'aeroport del Prat sense línia d'alta velocitat, entre moltes altres insuficiències consumades o previstes a Barcelona, ens anirà bé als de més al nord.