L'Ajuntament d'Olot, en el seu darrer ple, va aprovar per unanimitat cedir els terrenys de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil i dels habitatges coneguts popularment com el Xalet a la Fundació de l'Hospital Sant Jaume. Els terrenys són a l'illa delimitada pels carrers Berga i Boada, Berga i Boix, Cassimir Plana i Bernat Vilar. La finca té 1.345 m2 de surpefície.

El ple va facultar l'alcalde, Lluís Sacrest, perquè faci totes les gestions necessàries i subscrigui tots els documents per fer efectius els acords per l'agrupació, segregació i descripció de les parcel·les. La finalitat de l'acord és permetre la construcció de 52 habitatges destinats a persones de la tercera edat. L'acord municipal és el primer pas per a la construcció d'un edifici de 4 plantes que serà gestionat per la Fundació de l'Hospital Sant Jaume. Els futurs residents disposaran d'una sèrie de serveis assistencials compartits que formaran part del lloguer. El cost aproximat de l'edifici és de 5 milions d'euros i el temps previst per l'execució de les obres, un cop començades, és de 18 mesos.

Olot ja té una experiència pel que fa a habitatges de lloguer per a gent gran, amb serveis assistencials inclosos. En concret, hi ha 98 apartaments d'aquest tipus al carrer Uruguai, que fa dècades que funciona amb efectivitat.

Una mostra de l'efectivitat del sistema d'habitatges dotacionals està en el fet que 120 persones estan en llista d'espera per una plaça als pisos del carrer Uruguai. Part de la demanda està previst que quedi coberta amb els habitatges previstos als terrenys de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil.

La distribució de l'espai

L'edifici de la plaça Balmes, que està previst per finals del 2010, comptarà amb 4.500 metres quadrats edificats; en tant que cada apartament disposarà de 50 metres quadrats. Quatre dels habitatges estaran adaptats a persones amb la mobilitat reduïda. El projecte, dissenyat per l'arquitecte barceloní Marius Quintana, contempla una gran àrea enjardinada que servirà com a zona comunitària. L'edifici tindrà nombrosos espais de trobada per als usuaris i també per facilitar les visites. Ara, el propers passos són la licitació i la contractació del projecte contstructiu, coses que estan previstes per al primer trimestre del 2009. En tant que l'inici de les obres està programat per al mes d'abril.