No serà fins a mitjans del proper mes de gener que el jutjat que s'encarrega d'investigar la denúncia per presumpta corrupció urbanística a Santa Coloma de Farners cridarà les parts a declarar i tractarà de posar una mica de llum a un cas que, de moment, va deixant pel camí un grapat d'elements confusos.

Mentre aquest dia no arriba, però, la defensa dels encausats s'ha mostrat molt crítica amb la manera com han actuat els representants legals de Mosaics Planas ja que, diuen els defensors, "han atacat greument l'honorabilitat de tres persones (l'arquitecte municipal Francesc Cornellà i el matrimoni integrat per Josep Ribas Carreras i Margarita Planas Garriga) sense cap base. "La denúncia és una cortina de fum per tapar el veritable problema". Qui així de contundent es mostra són els lletrats Carles Monguilod (defensor de l'arquitecte municipal) i Narcís Salvatella (que representa els interessos del matrimoni Ribas-Planas) i el "veritable problema" al que fan referència és "un conflicte hereditari" entre les germanes Planas. El tàndem d'advocats considera del tot improcedent la denúncia i anuncien que, a banda de treballar per aconseguir l'arxiu de les acusacions per corrupció urbanística, contraatacaran amb duresa ja que, anuncien, estudiaran la possibilitat de demanadar els representants de Mosaics Planas per "estafa processal, perquè si haguessin explicat la veritat el jutjat ni tan sols hauria admès la denúncia". L'estafa processal porta aparellades penes de fins a 4 anys de presó.

L'entramat de l'assumpte està en la concessió d'una llicència urbanística que permetia a la constructora Prodevi edificar un bloc de pisos en un solar veí a la nau de Mosaics Planas, a la carretera Castanyet amb la prolongació del carrer Bisbal.

Els representants legals de l'empresa de mosaics consideren que l'arquitecte municipal, Francesc Cornellà, va cometre un delicte de tràfic d'influències i un altre contra l'ordenació del territori perquè va informar favorablement al consistori perquè Prodevi pogués aixecar la construcció malgrat que la finca no complia amb la legalitat. El cas és que la denúncia afecta Cornellà però no Prodevi, sinó que es dirigeix contra Josep Ribas Carreras i Margarita Planas Garriga, antics propietaris de la finca abans que la comprés Prodevi.

Salvatella i Monguilod posen de manifest que en cap moment hi ha hagut "cap tracte de favor" i es pregunten "quin és el favor?". Expliquen els lletrats que la concessió de llicències urbanístiques està taxada i que en aquest cas "el que hauria pogut tenir conseqüències per a l'arquitecte és no donar la llicència. Podia acabar imputat per prevaricació perquè el projecte urbanístic s'adapta perfectament a la norma".

Mirant a l'Ajuntament

En un sentit similar, els defensors argumenten que la feina de l'arquitecte és, purament, comprovar la legalitat del projecte però qui finalment dóna la llicència és "l'alcalde i la comissió de govern".

Carles Monguilod, defensor de Francesc Cornellà, posa de relleu que l'arquitecte denunciat "és un home d'una trajectòria irreprotxable. Fa 40 anys que exerceix d'arquitecte municipal i, d'aquests, la meitat a Santa Coloma". És per això que, diu el seu defensor, "la manera com s'ha fet l'acusació causa un greu perjudici a la seva imatge i els responsable hi hauran de fer front".

Narcís Salvatella, per la seva banda, es mostra sorprès pel fet que el matrimoni Ribas-Planas s'hagi vist involucrat en aquest procediment i més tenint en compte que "Margarita Planas no coneix, ni tan sols ha vist mai, Francesc Cornellà". Pel lletrat, el fet que Mosaics Planas no hagi pogut edificar tant com volia és la causa que ha propiciat la denúncia.