Mig centenar de pagesos i deu tractors van fer ahir una marxa lenta pel centre de Girona, amb sortida de la plaça del Lleó, per protestar contra l'augment dels costos de producció i exigir al Govern un pla de xoc per frenar la recessió a l'agricultura amb mesures com ara controls sobre les importacions, limitació dels marges comercials, un gasoil professional o retirades dignes per als pagesos que vulguin abandonar la professió.

Darrere dues pancartes amb els lemes "Per la dignitat de la pagesia" i "Prou incompetència davant la crisi", els pagesos van finalitzar el seu recorregut sense incidents davant la delegació del Govern a Girona, on van llegir un manifest i van llençar una traca de petards.

"La crisi ens està afectant de ple i no estem morts, però quasi", va comentar el responsable de sectors ramaders de la Comissió Permanent d'Unió de Pagesos, Lluís Mont. "A més, nosaltres tenim el desavantatge que no podem aturar-nos un mes com fa la indústria o una fàbrica de cotxes", va assenyalar Mont. "Si parem ara no engegarem mai més", va puntualitzar amb preocupació el portaveu d'Unió de Pagesos, que va recordar que la pagesia és un sector que conviu amb la recessió des de fa set trimestres consecutius. "I ni el Govern català ni l'espanyol han articulat cap pla de suport al sector", va lamentar el responsable de sectors ramaders.

Viabilitat de les explotacions

Segons Unió de Pagesos, la caiguda o el manteniment dels preus percebuts per la pagesia, "en molts casos inferiors als costos de producció", posen al límit de la viabilitat moltes explotacions. "Els costos de fitosanitaris, pinsos i energia s'han disparat, i alguns pagesos fins i tot estan deixant d'abonar els sembrats, amb la conseqüent pèrdua de productivitat", va comentar el responsable de sectors ramaders de la Comissió Permanent d'Unió de Pagesos. "I encara ens vénen des del Departament d'Agricultura dient que tot va molt bé".

"Deu ser que no miren les xifres", va criticar Mont, que va anunciar noves mobilitzacions del sector si l'administració no posa un marxa un pla de xoc per frenar la recessió.

Un pla que hauria d'incloure ajuts per salvar les empreses en crisi, també uns plans de reestructuració per als sectors més perjudicats, la congelació de les tarifes elèctriques destinades al reg, o també l'establiment d'un IVA reduït per als productes i serveis utilitzats per a la producció agrària o l'actualització de les tarifes elèctriques perquè puguin funcionar les plantes de tractaments de purins.

D'aquesta manera, "el proper dia 12 de desembre hi haurà una gran concentració a Madrid amb la gent pagesa de totes les comunitats. Ens hem de fer respectar perquè els polítics no mouen fitxa ni volen", va finalitzar el responsable de sectors ramaders de la Comissió Permanent d'Unió de Pagesos.