Una de les coses bones que té el progrés és que permet recrear el passat de forma sofisticada. Si Darwin tenia raó i els homes van baixar dels arbres, van anar a viure a les coves i després van contstruir-se cases, ara Sant Hilari permetrà que les persones marxin de casa, visquin al bosc i dormin en cabanes dalt dels arbres. Es tracta d'un projecte turístic basat en l'ecologia i la preservació de l'entorn natural. Sant Hilari es convertirà en el primer municipi de tot Espanya a disposar d'un complex turístic ubicat a vuit metres d'alçada damunt els arbres.

L'empresa Selvaventura S.L., especialitzada en la construcció de circuits sobre els arbres per gaudir de la natura des d'una altra perspectiva, ha presentat la iniciativa d'instal·lar petites cabanes als arbres amb la intenció d'atraure un turisme d'acció disposat a participar en iniciatives innovadores.

L'Ajuntament del poble veu amb bons ulls aquest projecte que compta amb el suport de Turisme de la Generalitat i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

L'empresa té prevista la construcció inicial d'unes 10 o 12 cabanes en un bosc de titularitat privada. Cadascuna d'aquestes construccions disposarà d'un llit, una taula i un lavabo sec i tindrà una superfície habitable de 12 m2. Les jaceres no afectaran el creixement dels arbres en els que estiguin ubicades ni els malmetran en cap moment perquè se seguirà la metodologia que ja apliquen altres països que disposen d'aquest tipus de construccions, entre els quals destaquen els EUA, el Canadà, França i alguns països del nord d'Europa.

L'alcalde de Sant Hilari, Joan Garriga (ERC), assegura que des d'un principi "ens hi vam bolcar (en el projecte) perquè no volem ser coneguts tan sols per l'aigua i la fusta".

Els arbres on es muntaran aquestes peculiars construccions seràn faigs o pins de la varietat douglas perquè tenen les característiques idònies pel que fa a grandària, volum i resistència de la fusta. Als EUA i el Canadà l'arbre més emprat és el roure americà a causa de la robustesa que presenta.

El problema de la legislació

L'únic contratemps que s'han trobat, tant l'empresa com el consistori, és que Espanya no disposa d'una legislació específica que reguli aquest tipus de construcció i explotació turística. Tot i això, no és una qüestió complicada ja que es poden emprar models semblants als que ja s'usen al nord d'Europa o al continent americà que serveixin com a base per a crear el futur text.

Si tot va bé, el proper estiu podran venir els primers turistes.