El Departament de Política Territorial (PTOP) ha comptabilitzat i classificat el total d'al·legacions (1.651) rebudes relacionades amb el projecte de l'anomenada variant de la Bisbal. Els resultats evidencien que hi ha més gent en contra de les variants sud (44,5%), que no pas en contra de la nord (38%), tot i que els resultats són bastant equitatius. Un nombre molt més reduït ha manifestat el seu desacord a qualsevol traçat variant (8%). Aquests percentatges són els obtinguts de la suma d'al·legacions i signatures adherides per cada un dels grups que hi han opinat, que sumen 6.396 manifestacions respecte a aquest projecte de la Generalitat.

La classificació de les diferents al·legacions s'ha realitzat amb precisió, ja que s'han presentat en vuit grups diferents i, en cada cas, s'han especificat el nombre de signatures adherides.

Quant a les xifres recomptades, aquestes demostren que la majoria de documents enviats s'han centrat a posicionar-se en contra un o altre traçat (nord o sud) o a manifestar el seu desacord amb el projecte en si (cap variant). Totes aquestes al·legacions rebudes equivalen gairebé a un 91,3% de les 6.396. Tot i que els percentatges i números concrets són bastant semblants, s'evidencia que la majoria d'al·legacions rebudes, un 44,5%, s'han realitzat en contra les variants sud (2.846). Les manifestacions en contra del traçat nord només s'han diferenciat en 417 al·legacions i signatures per sota del majoritari (38%). Mentre que 563, un 8%, ho han estat en contra de qualsevol dels tres traçats.

Tot i això, no és sobrer remarcar que un total de 211 al·legacions s'han referit a 4 trams concrets (tram 10, 11, 12 i 13) de la vintena definida al projecte a informació pública. De fet, tots aquests traçats són els localitzats entre les poblacions de Corçà i la Pera, tot i que són més propers a aquesta segona.

Un sol resultat pel sud

Un fet curiós a comentar respecte les dades de què disposa Diari de Girona és que la concreció rigurosa amb què s'han especificat els resultats sembla haver desaparegut en el cas d'especificar les al·legacions a la variant sud. Cal fer menció que el mateix PTOP diferenciava dos traçats diferents de l'alternativa sud: un que afectaria la població de Fonteta (tram 2) i l'altre la zona de Vacamorta (tram 3). Ara bé, a l'hora d'oferir les xifres tot s'ha englobat en la "variants sud".

Entre totes aquestes signatures s'hi troben les presentades i ja publicades per diferents col·lectius i plataformes creades al voltant d'aquest projecte. Entre d'altres, aquells grups a favor del traçat nord o en contra de la sud: Plataforma pel Nord, veïns del barri sud de la Bisbal, Gent de Fonteta, La Veu del Territori, Veïns de Sant Climent de Peralta i industrials i empresaris de la Bisbal. Pel que fa als defensors de la variant sud o aquells que estan en contra de la variant nord, alguns d'ells són: la Plataforma No a la Variant Nord i veïns de Corçà i Casavells. En els últims dies, també va fer-se públic un altre grup que es posicionava en contra d'aquest projecte: Variant ni Sud ni Nord.

El que sí ha quedat clar amb aquests tres mesos d'informació pública (dos per a la població: agost i setembre, i fins al 31 d'octubre pels ajuntaments) és que aquest projecte no deixa indiferent a la població dels voltants que ha treballat i s'ha organitzat per expressar la seva opinió.

El PTOP s'ha marcat com a data límit per donar a conèixer el traçat definitiu de la variant el 31 de març, tal com va anunciar l'última vegada el conseller d'aquest departament, Joaquim Nadal?. Després d'aquesta decissió encara faltaran gairebé dos anys per l'inici de les obres, segons els càlculs amb què treballa el departament.