L'edifici sociocultural de la plaça Pere Torrent de Lloret de Mar encabirà, un cop estigui acabat, equipaments municipals relacionats amb l'àrea de Benestar Social, sales d'actes, la biblioteca municipal i l'escola d'adults, entre d'altres. Però això serà com a molt aviat al final d'aquest 2009, ja que l'empresa constructora ha demanat una pròrroga de 10 mesos més per entregar l'edifici, tot i que en principi l'equipament, que es va començar a construir el novembre de 2006, s'hauria d'haver entregat fa tres mesos. Les obres, a més, s'han encarit fins als 10 milions d'euros, quan en principi es van adjudicar per vuit milions i mig. I, a més, només hi ha feta una tercera part de l'obra i tot just es comencen a aixecar els primers pilars.

Les obres d'aquest equipament ja van començar amb endarreriment perquè l'enderroc de l'antic teatre que hi havia a la plaça va ser dificultós. En principi, es pretenien començar els treballs de l'edifici que allotjarà l'escola d'adults més gran de les comarques gironines el setembre de 2005. Al començament de l'estiu d'aquell any així s'havia anunciat quan l'Ajuntament va presentar l'obra al poble, una obra que pretén donar un aire de modernitat al centre del municipi i que tindrà 8.625 metres quadrats, distribuïts en quatre plantes, planta baixa i soterrani.

Quan encara no es preveia l'any d'endarreriment només per enderrocar les antigues estructures, es va posar la data de la primavera de 2007 per tal d'inaugurar aquest nou espai. Un cop van començar els problemes, es va evitar parlar de dates, tot i que ara per ara es considera que l'obra ha acumulat, com a mínim, un any d'endarreriment. El que és clar és que les obres s'han perllongat ja més enllà del termini d'execució previst, que era de 26 mesos, i tot i amb això l'empresa només ha realitzat un 30% de l'obra.

El problema de l'aigua

I és que la gran quantitat d'aigua que es va trobar en el subsòl de la plaça Pere Torrent ha complicat en gran manera l'execució dels treballs. Un fet, però, que no hauria d'haver estat una sorpresa, ja que quan es va fer la plaça i es va excavar per fer a sota l'aparcament soterrat que presta servei a gran part del centre urbà de Lloret l'aigua freàtica ja va ser un problema, que va ocasionar multitud d'entrebancs a les obres, fins al punt que es va haver de canviar d'empresa d'execució per tal que es poguessin acabar.

Però segons va explicar en el darrer plenari de Lloret el regidor de Noves Infraestructures, Romà Codina (CiU), els problemes de l'aigua només es podien valorar un cop fets els murs pantalla i per això s'havia d'adjudicar el projecte. El fet que l'empresa constructora, Acciona, rebaixés inicialment el preu de l'obra de 10.284.000 euros a 8.500.000 euros i que ara sol·liciti 1,5 milions d'euros més per tal d'acabar el projecte va aixecar les ires de l'oposició lloretenca, que consideren, des de les files del PSC, que l'equip de govern no ha sabut gestionar bé aquests treballs, o que hauria de ser l'empresa, considera ICV-EUiA, qui s'hauria de fer càrrec del sobrecost, ja que en el seu moment va rebaixar temeràriament el preu, consideren els ecosocialistes.

Segons l'equip de govern, des que van començar les obres, Acciona ha trobat una sèrie d'entrebancs que no tenen relació directa amb el projecte i per això s'ha decidit tirar endavant amb un increment del pressupost per aquesta obra. Una modificació que permetrà, entre altres aspectes, cobrir el tractament de les aigües subterrànies i treure lloses que encara resten de l'edifici antic de la plaça Pere Torrent. Per al portaveu de CiU i regidor d'Urbanisme Josep Valls, el més important ara és garantir "la seguretat" i considera que la postura de l'oposició només persegueix desgastar el govern.