Els videojocs i les joguines tecnològiques han anat guanyant terreny entre la quitxalla en els darrers anys i encapçalen les cartes als Reis Mags dels nens catalans. Es calcula que, durant totes aquestes festes nadalenques, els pares s'hauran gastat una mitjana de 220 euros en regals als seus fills. Els anuncis de la televisió juguen un paper important a l'hora d'omplir la carta als Reis. El secretari general del Gremi de Detallistes de Joguines, Ramon Muntaner, ressalta que aquest 2009, a més de la joguina electrònica, també hi ha un repunt de vendes en nines que fa uns trenta anys que existeixen i en joguines com bicicletes o patinets, per jugar-hi a l'aire lliure.

Videojocs, consoles, nines que parlen o canten, i peluixos que fan sorolls. Aquest és el tipus de joguina més demanat pels nens catalans a l'hora d'omplir la carta als Reis d'Orient. La nit del dia 5 al 6 de gener, per a la quitxalla catalana serà màgica. Però aquests dies, els altres «reis» ja omplen les botigues a la recerca d'aquella joguina que s'haurà de posar sota de l'arbre de Nadal, al menjador o al damunt del plat. Segons explica el secretari del Gremi de Detallistes de Joguines, Ramon Muntaner, l'estrella d'aquestes dates és la joguina electrònica. «Els ordinadors per a mainada, els jocs de consola, els videojocs i també totes aquelles nines que porten segments o xips electrònics, i que es mouen o canten per elles mateixes», indica.

No només les botigues noten aquesta tendència. També es fa palesa en els grans magatzems. I és que la joguina electrònica ocupa els primers llocs en el rànquing de vendes. L'estadística del Corte Inglés recull que les joguines més venudes aquest Nadal són «La casa de Mickey Mouse», «La nau de Little Einstein» i «El Laboratori de Ben 10». En referència als videojocs, encapçalen el rànquing «Mario Kart» per a la Wii, «Guitar Hero» i «High School Musical».

La pantalla ajuda

A l'hora de fer les peticions, una aliada sempre és la televisió. «Cal tenir en compte que, en aquest mes, es fan unes 400 hores d'anuncis de joguines. Aleshores, l'empresa que fa més publicitat és la que es ven més», ressalta Ramon Muntaner. El gerent de la botiga de joguines Casa Malé, de Salt, Josep Vila, també reitera la idea. «La gent em demana la joguina que el seu nen ha vist a la televisió». Aquesta influència de la petita pantalla també la reconeix la Núria, una mare que compra joguines per als seus fills a Salt. «Els meus fills m'han demanat que els compri alguna cosa d'en Tarzán perquè els agraden molt els dibuixos animats que fan a la televisió», explica. Una altra de les clientes, la Mireia, volta la botiga amunt i avall buscant un tipus de joguina molt concreta. «Les nenes a qui els hi compro tenen sis anys, i només em demanen cavalls i princeses», explica.

Un lloc per a les tradicionals

Tot i que els xips i l'electrònica s'hagin fet un lloc en el món de les joguines, el cert és que aquelles més tradicionals també continuen venent-se. «Aquest any ens ha sorprès, com a cosa curiosa, que s'estan venent molt bé nines que fa 32 anys que existien, com ara la Nancy», ha indicat el secretari general del Gremi de Detallistes de Joguines. A més, també hi ha hagut un repunt en aquelles que s'utilitzen a l'aire lliure. «Aquesta campanya estan sortint també els patinets i les bicicletes, tot i que això també es deu a què han baixat de preu», concreta Ramon Muntaner. El secretari general també explica que hi ha hagut una davallada de vendes en jocs de taula més clàssics.

Dos-cent vint euros per infant

Es calcula que, durant aquestes festes nadalenques, els pares es gastaran una mitjana de 220 euros per a cada fill en regals. I és que, entre el 15 de novembre i el 6 de gener, les botigues de joguines fan el 75% del calaix de tot l'any. «Tot i que aquest any la joguina sigui una mica més barata, els estudis indiquen que els pares continuaran gastant per a cada fill el mateix que en Nadals anteriors», ressalta Ramon Muntaner. Aquest cap de setmana, les botigues de joguines i els grans magatzems estaran oberts per rebre tots aquells «reis» que hi vagin a darrera hora. Encara que ja hi comença a haver prestatges buits. I és que, encara que la nit de Reis sigui màgica, hi ha joguines que ja s'han esgotat.