Un programa transfronterer preveurà l´actuació en terratrèmols als Pirineus

El projecte pretén homogeneïtzar la informació entre els diferents organismes implicats

03.01.2009 | 00:00

L'Institut Geològic de Catalunya del Departament de Política Territorial i Obres Públiques lidera, amb entitats i organismes espanyols i francesos, la creació d'un sistema d'informació sísmica al Pirineu. La iniciativa ha rebut el suport econòmic de l'Administració europea que, en aquest sentit, ha subvencionat el projecte amb el fons Feder. En total s'han concedit 1,7 milions d'euros. El projecte pretén homogeneïtzar la informació entre els diferents organismes a banda i banda del Pirineu que facilitin, en cas necessari, una acció conjunta, ràpida i àgil dels cossos de seguretat i de protecció civil.
El projecte porta per nom Sispir -Sistema d'Informació Sísmica del Pirineu- impulsat per l'Institut Geològic. Pretén aglutinar i homogeneïtzar un conjunt d'accions, posar en comú la recollida de dades d'informació sísmica dels dos costats de la frontera i establir eines de gestió del risc ràpides. Actualment, el seguiment sísmic al Pirineu es fa a través de diferents organismes i bastant desconnectats entre si. Amb el programa es tindran unes dades que serviran per a la comunitat científica i sobretot una eina que al final faciliti la gestió del risc. El responsable de l'Institut Geològic de Catalunya, Xavier Goula, va considerar "lògic" i "raonable", la posada en comú d'unes dades que han de permetre, en un cas hipotètic, una acció conjunta i organitzada entre els diferents cossos de seguretat i de les administracions competents. Actualment al Pirineu, hi ha unes 50 estacions de seguiment, mesura i control de terratrèmols i moviments sísmics. El projecte preveu més estacions, ja que en aquests moments hi ha zones que no disposen d'aquest sistema. A la zona pirinenca és habitual el moviment sísmic, i segons les dades de l'Institut Geològic només en el mes de desembre de l'any passat, al Pirineu, hi va haver més de trenta moviments d'intensitat molt lleu, imperceptibles per als veïns de la zona.

Comarques

L´arquitecte Jeroni Moner rep la medalla d´or de Banyoles

L´arquitecte Jeroni Moner rep la medalla d´or de Banyoles

L'arquitecte Jeroni Moner i Codina va rebre ahir la medalla d'or de Banyoles, el màxim...

El Vicens Vives lliura els diplomes de Batxillerat Internacional

El Vicens Vives lliura els diplomes de Batxillerat Internacional

La Fundació Jaume Vicens Vives va entregar ahir els Diplomes i certificats de Batxillerat...

Sant Gregori celebra la segona edició de la cursa Oncobike

Sant Gregori celebra la segona edició de la cursa Oncobike

Un total de 51 equips de sis ciclistes van participar ahir en la segona edició de...

Uns 300 rescats dels Bombers en 8 mesos

Uns 300 rescats dels Bombers en 8 mesos

?Les recerques de persones que es desorienten o es perden, especialment a la muntanya, suposen el...

Augmenten les temptatives d´agressió a funcionaris a la presó de Figueres

Augmenten les temptatives d´agressió a funcionaris a la presó de Figueres

?El centre penitenciari del Puig de les Basses registra un menor nombre de ferits respecte a l'any...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema