Les societats de caçadors han rebut aquesta temporada una seixantena de demandes judicials per accidents de trànsit, gairebé el doble que l'any passat, segons el president de la Federació de Caça de Girona, Carles Dilmé. Aquest augment es deu, segons ell, a la minoria de sentències que s'han dictat en contra dels caçadors per la responsabilitat sobre l'estat dels terrenys de caça que recull la Llei de trànsit que regula aquest tipus d'accidents. Dilmé ha dit que el fet que les persones que han guanyat aquests plets n'hagin obtingut un benefici ha motivat a les víctimes d'accidents a interposar més demandes. Per aquest motiu, les pòlisses d'algunes societats hagin pujat de preu entre un 300 i un 800%.

«Aquestes demandes ens estan perjudicant una barbaritat», ha explicat Dilmé. Segons ell, han provocat que pòlisses d'assegurances d'algunes societats de caçadors hagin augmentat des d'un 300 fins a un 800%. Aquest fet provoca que 22 societats cinegètiques estiguin en «risc greu» de no poder pagar aquestes quantitats i, segons Dilmé, es podrien trobar que l'any que ve cap companyia les volgués assegurar.

Dilmé ha assegurat que el fet d'haver passat de rebre al voltant de 35 demandes l'any passat a gairebé doblar aquesta xifra «està agreujant» la feina dels caçadors. «Normalment les guanyem quasi totes perquè la llei ens va a favor», ha explicat Dilmé. No obstant això, ha dit que el fet que perdin una minoria d'aquests casos -«entre cinc i set l'any»- ha motivat a les víctimes d'accidents -que, segons ell, enguany s'han reduï- a interposar més demandes. I aquests plets, encara que els acabin guanyant, suposen unes despeses a les companyies asseguradores que repercuteixen, segons Dilmé, en el preu de les pòlisses.

El juliol del 2005 van modificar la Llei de trànsit que atribuïa la responsabilitat d'aquest tipus d'accident. Abans, requeia tota sobre els caçadors. A partir d'aquesta data, només se'ls considera responsables si l'accident passa mentre estan caçant i els senglars envaeixen la via a causa de la seva activitat. Aquest fet va reduir molt les primes de les assegurances. Tot i això, arran d'aquest últim fenomen, les que inclouen la responsabilitat per accidents han tornat a pujar, segons ha explicat Dilmé.

Malgrat això, segons ha explicat Dilmé, la llei preveu que els caçadors puguin ser multats com a responsables dels accidents a causa del mal estat del terreny dels vedats de caça. I, de fet, és la causa per la qual han perdut la minoria de demandes a què ha fet referència. No obstant això, considera que aquesta responsabilitat és molt «ambigua» perquè ell entén que tenen totes les zones de caça adequadament conservades.

Dilmé també ha destacat la voluntat de les societats de caçadors de reduir els accidents. «Demanem passos de fauna, posem barreres d'olors i fem batudes per dany», ha assegurat.

A banda dels accidents de trànsit, també ha fet referència a un cas en què un porc senglar va envestir un gos que un home estava passejant. I a un altre en què un animal va entrar en una granja, es va menjar diverses gallines i va atacar el propietari. Tots dos casos s'han produït aquesta temporada. Dilmé també ha demanat especial precaució als veïns d'urbanitzacions que donen menjar als senglars. Ha posat de relleu que són animals «salvatges» i no «domèstics».

Menys captures

La temporada de caça a les comarques gironines va començar més aviat de l'habitual, la primera setmana del setembre passat i, segons ha explicat Dilmé, amb la «novetat» que ha estat permès dur a terme la caça de porcs senglars cada dia, a diferència d'altres anys. A una mica menys de dos mesos per acabar la temporada, el president de la Federació de Caça de Girona ha reconegut que la captura de senglars ha sofert una davallada. De fet, ha dit, era difícil superar la xifra de 12.500 animals capturats l'any passat, en una temporada en què van «tocar sostre», segons ha dit Dilmé.

Dilmé estima que aquest any hauran capturat entre 2.000 i 3.000 animals menys que l'any passat quan s'acabi la temporada, a finals de febrer. Fent referència a les unitats de gestió que té establertes la federació, ha explicat que les zones on s'ha fet més palesa aquesta baixada són les del Cap de Creus i la de l'Albera. En canvi, ha afirmat que s'han dut a terme més captures a la Cerdanya, a la plana de l'Empordà, a les Guilleries, l'Alta Garrotxa i a la zona del Montseny-Farners.

El president de la Federació de Caça de Girona ha atribuït aquests canvis a la presència o la manca de menjar en aquestes zones i també als problemes que han causat els senglars que han vingut a les comarques gironines procedents d'altres zones a causa de les nevades. «Els que arriben de fora de les nostres comarques són molt més grossos, no coneixen l'espai i ens suposen moltes més dificultats», ha explicat Dilmé. Aquests animals, segons ell, maten i fereixen molts més gossos que normalment. I, aquest fet, els ha provocat que es multipliquin les despeses veterinàries.

En fer la estimació de la davallada global de captures d'aquest any, Dilmé ha explicat que també s'ha notat en el nombre d'accidents a les carreteres, que s'han reduït respecte l'any passat. N'hi ha hagut «uns trenta menys de mitjana», ha explicat.

Pals reflectants

Carles Dilmé ha explicat que la Federació de Caça de Girona encara no disposa d'autorització per col·locar pals reflectants per impedir que els senglars envaeixin les carreteres i, d'aquesta manera, evitar els accidents. Els caçadors van proposar fa dos anys aquesta alternativa als pals d'olor que s'utilitzen actualment. Tot i això, Dilmé ha explicat no han rebut el vistiplau de les administracions.