Una setmana després del temporal marítim de Sant Esteve, la imatge que presenta la platja de Tamariu continua essent encara desoladora. Ahir, bona part del passeig era cobert per una catifa de sorra que s'anava reduint gràcies al treball dels diversos operaris que intenten que la zona d'àmbit públic recuperi la normalitat. Per altra banda, l'estat dels locals privats a primera línia de mar confirmava i evidenciava la magnitud de la tempesta del passat divendres 26.

I és que tots els propietaris afectats que hi havia ahir al passeig continuant les tasques de neteja dels seus locals coincidien en afirmar que feia molt temps que no havien vist un temporal d'aquestes dimensions. Recordaven l'últim temporal fort ara fa uns vint-i-cinc anys i l'anterior fa uns cinquanta, però que havia estat menor. En aquell moment, segons va explicar un familiar dels propietaris de l'Hotel Tamariu, Lluís Trilla, "el passeig que ara fa de contenció no hi era". Calia remuntar-se almenys a més de 70 anys enrere per recordar algun fet semblant.

La majoria de les terrasses estaven destrossades, sense els tancats de vidre i eren plenes d'un bon gruix de sorra, branques, jardineres i altres elements que havia arrosegat el mar des de la platja fins a xocar contra els establiments. Aquest era el cas de l'Hotel Tamariu, segons va explicar un dels seus propietaris, Salvador Pellicer, que ha vist malmeses les dues terrasses exteriors i part de l'interior, on va entrar aigua. Afortunadament, la terrassa com en altres establiments, ja era buida de taules i cadires, perquè el local no obrirà de nou fins al març. Igualment, Pellicer va mostrar la seva preocupació, qui a dia d'ahir dubtava poder obrir de nou en les mateixes dates que altres anys.

Tot i que cada propietari s'hagi posat a treballar de seguida, cap dels ahir presents al lloc dels fets podia concretar els costos dels danys soferts, ja que encara faltava fer una valoració general, perquè el més urgent i necessari era treure de dins el que el temporal havia portat. En aquesta situació també hi ha els restaurants Royal i Rodondo, entre d'altres.

Barques als restaurants

Si amb la mateixa aigua i sorra, els exteriors coberts ja s'haurien destrossat, les poques embarcacions amarrades en boies dins del mar van ajudar a agreujar els efectes. Les fortes onades les van arrencar dels seus enclavaments i van ser arrossegades fins a l'interior de les terrasses o fins a topar amb les parets dels apartaments tocant a mar.

Segons va explicar un dels operaris que ha treballat en la recuperació del passeig des del primer dia, (dissabte i també ho han fet aquesta setmana menys dijous) l'endemà del temporal, a banda de volums inerts al llarg del passeig, s'hi podien veure peixos i fins hi tot pops portats per les onades. A més, va afegir que tota la riera, d'uns 150 metres de llargada, "havia quedat coberta de sorra amb un gruix d'un metre i mig", espai que ja era net i ja hi tornava a haver cotxes aparcats.

Per altra banda, la propietària del restaurant Patxei, Anna Padilla, tot i que no va patir cap desperfecte per tenir el restaurant més a l'interior, va mostrar-se "indignadíssima" per l'actuació de l'Ajuntament, perquè durant el temporal no van preocupar-se pels possibles afectats i, malgrat les previsions metereològiques no van tancar la riera per impedir que hi aparquessin vehicles.

Un dels establiments que té obert tot l'any, Es Dofí, va haver de tancar tres dies per arreglar mínimament els desperfectes de la terrassa: terra de fustes i cobert, i ho haurà de tornar a fer per acabar-ho, va explicar la seva propietària, Adela Yruela. "Tothom es sorprèn que ja pugui tornar a obrir, però m'he espavilat perquè tinc personal a qui pagar. Tot i això, dia a dia trobo alguna màquina de la cuina que no funciona, avui em falla la fregidora", va afegir.