Tres anys després, és l'hora dels triops, uns éssers literalment prehistòrics que després de mesos i mesos enterrats a la terra en forma de larva tenen capacitat d'eclosionar i desenvolupar-se quan l'aigua cobreix l'estany intermitent d'Espolla, a Fontcoberta, un dels pocs llocs del món on aquests petits crustacis encara viuen. L'estany d'Espolla està connectat de forma subterrània amb el de Banyoles, però el primer es troba a una latitud més alta, i per això només s'omple quan la pressió de l'aigua a Banyoles és molt alta. Això és el que ha passat en tancar-se el 2008 i encetar-se el 2009, uns dies que han tingut com a protagonistes la pluja i la neu. L'última vegada que s'havia omplert va ser a finals del 2005. Durant tres anys, doncs, l'estany d'Espolla ha estat terra, herbes i arbustos, sota els quals es camuflaven, silencioses i expectants, les larves dels triops.

"L'estany d'Espolla es pot omplir en poques hores però normalment només dura ple tres setmanes o un mes", explica el meteoròleg del Pla de l'Estany Enric Estragués. Si s'omple vol dir que l'estany de Banyoles està a rebossar, perquè el primer és una espècie de sobreeixidor del segon, que s'alimenta dels rius Burró i Llierca, rius subterranis que neixen a l'Alta Garrotxa i que van a parar a l'estany de Banyoles, "encara que no se sap si desemboquen allà o van a alimentar altres punts", recalca Estragués.

Quan aquests rius van molt plens, normalment perquè ha plogut molt i ha nevat -és el que ha passat els últims dies-, i generen més pressió d'aigua que la que el fons de l'Estany de Banyoles pot engolir, l'aigua troba una altra sortida natural: l'estany intermitent d'Espolla, que es troba uns setanta metres més amunt, al municipi de Fontcoberta.

És aleshores quan arriba l'hora dels triops. Es tracta d'uns animals prehistòrics que han sobreviscut durant anys a l'estany intermitent d'Espolla, així com en punts concrets d'altres parts del món. Són petits crustacis que només eclosionen i es desenvolupen quan hi ha aigua, on mentre viuen també ponen els seus ous. A falta d'aigua, els triops moren però les larves queden enterrades a la terra on poden conservar-se durant anys i anys fins a ressorgir de nou quan Espolla es torna a omplir.

"Segurament són uns dels animals més antics que hi ha a la Terra", diu Estragués. De fet, es calcula que fa més d'un centenar de milions d'anys que existeixen. "Quan apareixen, se'ls pot veure i fins i tot agafar", explica. Això sí, la seva vida és molt curta, tenint en compte que Espolla només s'omple durant unes setmanes i que triguen uns dies a aparèixer un cop és ple.

Intermitent

L'estany d'Espolla té més de 40.000 metres cúbics de capacitat i es pot omplir en vuit hores si hi ha prou pressió, explica Estragués. A més, a prop seu es poden omplir altres basses habitualment seques. I això no és tot: un cop l'estany és ple, explica Estragués, les aigües busquen una sortida natural i formen un riu que avança pel Pla de Martís uns tres quilòmetres fins a precipitar-se per un penya-segat dins del terme municipal d'Esponellà. El punt final del recorregut de la cascada és la fusió amb el riu Fluvià.