El missioner gironí Joan Soler i Ribas, nascut a Olot el 1975, marxa al Togo (Àfrica occidental) aquest mes de gener. Desenvoluparà la seva tasca a la diòcesi de Dapaong, al nord del país, a tocar de Burkina Faso. Tenint en compte que la llengua oficial del nou territori és el francès, el prevere garrotxí ha estat residint a París, on va ser testimoni, en primer terme, de la visita del papa Benet XVI. També ha rebut formació a Madrid. Segons ha anat explicant, la decisió per per marxar de missions no ha estat fàcil de prendre, tot i que la "vocació" ha estat present durant "molt i molt de temps". El capellà té un bloc -http://enjoansoler.blogspot.com/- en el qual, amb una periodicitat setmanal, té el propòsit d'explicar la tasca que realitza.

En un article publicat a la revista diocesana El Senyal, Joan Soler deixa clar que la tasca que assumeix no esdevé un mer "projecte personal", sinó que és "col·lectiu", en referència al Bisbat de Girona, cosa que agraeix.

En el text, el missioner gironí explica que marxa per "situar-se entre els més pobres de la societat". "Persones senzilles que, sense fer cap mena de remor, sense fer 'grans opcions' a la vida, treballen incansablament per tirar endavant una família, per cuidar l'avi malalt, per acceptar i ajudar el fill que està passant dificultats, o per trobar una petita solució a un llarg etcètera de petites lluites diàries", explica.

Compresa aquesta situació, el prevere defensa que "em fan adonar que l'opció radical de vida és seva".

La cerimònia d'enviament a missions es va celebrar el passat dissabte 15 de novembre amb una multitudinària eucaristia celebrada a la parròquia de Sant Josep, a la ciutat de Girona, presidida pel bisbe Francesc Pardo. Soler ha definit aquell cap de setmana com "un dels moments més bonics de la meva vida".

També es van programar uns actes previs a fi de donar a conéixer la tasca missionera. Joan Soler, que va ser ordenat sacerdot el diumenge 20 de novembre de 2005 a la parròquia de Sant Esteve d'Olot, havia estat vicari a Sant Josep.