LA SAVIESA DELS ANTICS PESCADORS DE LLORET

04.01.2009 | 00:00

Des de petit m'ha agradat escoltar la gent gran, en especial els pescadors i mariners. Les seves dites m'han fet rumiar moltes vegades i si bé no he acabat de trobar una explicació tècnica a les seves dites, sempre he suposat que n'han de tenir alguna, però encara no he sigut capaç d'entendre-les i menys de desxifrar-les.
Quan al racó de garbí de la platja de sa Caleta es forma el "pedragalet" (conjunt de petits còdols que s'acumulen amb major o menor abundància), sempre havia sentit a dir que anunciaven el mal temps. Acostuma a ser veritat casi sempre.
Una altra que és menys coneguda, però fa temps que la vinc observant, és la irregularitat de la platja quan la mar no l'ha deixat ben plana. Si després d'unes onades grans amb aportació de sorra, la superfície d'aquesta queda formant una espècie de muntanyes més o menys pronunciades però ben visibles, els nostres savis observadors deien que s'espera algun temporal més fort que l'anterior per arreglar-ho.
Concretament el dia de Nadal en la passejada matinal, hi havia una mar blanca, o sia que no es movia. Tot d'un plegat va sortir un vent molt fluix de llevant i a la vegada van començar unes onades apreciables de garbí. Si hagués estat navegant amb un port a prop m'hi hagués dirigit sense pensar-ho. En arribar a la plaça de la Sardana vaig observar tres muntanyes de sorra entre el Club Nàutic i el Màxim. Vaig pensar amb la dita dels vells pescadors. Al vespre la mar ja donava de llevant i bufava un vent fresc amb ratxades de gregal. Em vaig fixar de nou amb les tres muntanyes de sorra. No es veia gens clar. Vaig pensar fent cas de la dita, en un possible temporal de llevant i em vaig imaginar un fetch (zona on es genera mar de vent per l'acció d'aquest i que en el cas de Lloret ve directe des del Golf de Gènova sense cap aturador).
Vaig pensar que el gran gruix de sorra acumulada, desprès de dies de garbí en aquest lloc de la platja, desapareixeria ràpidament però a la vegada serviria per amortir la força del possible temporal. L'energia originada per aquest hipotètic i violent temporal es consumiria en traslladar les mils tones de sorra d'un lloc a l'altre i no produiria danys a les defenses del Passeig de Lloret, com així ha succeït. En les circumstàncies actuals, tal com està la platja actualment, aquest temporal tan fort hauria causat tot i la defensa actual grans danys a la nostra façana nord. Recordem l'últim temporal fort de llevant a Lloret de l'any 1947. Esperem que no retorni cap temporal semblant a aquests. Amb les condicions actuals faria molt de mal al Passeig i edificis d'aquesta zona.
Els que estimem el mar i les embarcacions avui estem de profund dol per la total desaparició de les dues embarcacions bessones tan lligades a Lloret com la Joven Maria III i la Joven Margarida. (Abans Illa de Tabarca) L'espectacle vist aquesta darrera setmana a Blanes amb les dues embarcacions totalment fetes estelles sobre la platja i el passeig de Blanes m'han causat un impacte mai experimentat fins avui i que ja no oblidaré mai més. Les dues embarcacions per a mi eren com de la família, me les estimava. Amb la primera hi havia fet una infinitat de viatges i amb la segona hi vaig navegar des de Santa Pola - Alacant, fins a Blanes quan la van portar després de tres dies de navegació. En ocasions com aquesta sé el que sento però no el que haig de dir.

Comarques

Camprodon Fira internacional del formatge
Camprodon Fira internacional del formatge

Camprodon Fira internacional del formatge

La Fira Internacional del Formatge de Camprodon creix i es consolida en la seva segona...

La secretària suspèn el ple de la moció de censura a l´alcalde de Setcases

La secretària suspèn el ple de la moció de censura a l´alcalde de Setcases

La funcionària té dubtes jurídics sobre la celebració del ple i de moment no hi ha nova data

Mifas estrena la primera aula sensorial per a persones amb discapacitat física

Mifas estrena la primera aula sensorial per a persones amb discapacitat física

L'associació experimenta amb la relaxació i l'estimulació, a través dels cinc sentits, al seu...

Examinadors de la DGT convoquen la seva cinquena vaga per al novembre

Examinadors de la DGT convoquen la seva cinquena vaga per al novembre

Amenacen de seguir amb les aturades fins a finals d'any. El seguiment de les parades a Girona...

Les comarques gironines commemoren avui el Dia Mundial del Càncer de Mama

Les comarques gironines commemoren avui el Dia Mundial del Càncer de Mama

El gran llaç rosa humà de l'Oncolliga, conferències i multitud d'activitats arreu del territori...

L´Oncobike reunirà uns 300 ciclistes en 51 equips

L´Oncobike reunirà uns 300 ciclistes en 51 equips

La segona edició de la prova solidària recaptarà uns 25.000 euros per a millorar un dels...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema