Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va anunciar ahir que demanarà al Govern de l'Estat un fons extraordinari per reparar els danys que el temporal de llevant va produir a la costa catalana. El diputat al Congrés per la província de Girona, Francesc Canet, presentarà una proposició no de llei instant el Govern espanyol que, de manera "immediata i urgent", avaluï, de manera coordinada amb les poblacions afectades, els danys ocasionats pel temporal. Demana també, que una vegada avaluats, faci un inventari detallat de les actuacions necessàries per procedir a la seva immediata reparació per poder afrontar la pròxima temporada turística.

Aquesta proposició, que es debatrà a la comissió de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, pretén que els municipis rebin, mitjançant una transferència de capital, l'import necessari per procedir a la ràpida reconstrucció de tot allò que s'hagi malmès per les inclemències meteorològiques, segons va explicar ahir ERC en un comunicat.

"Essencial" pel turisme

Canet va assenyalar que això és "essencial", perquè les poblacions costeres són un pol d'atracció turística molt important i això fa imprescindible la celeritat de la reconstrucció. Assegura que cal garantir que la pròxima temporada turística, que comença per Setmana Santa, pugui iniciar-se amb totes les infraestructures necessàries disponibles. El diputat va destacar també que cal garantir-ho en especial a causa de "l'actual context de crisi econòmica".

El diputat va demanar al Govern de l'Estat que creï aquesta línia extraordinària de finançament, dirigida als municipis del litoral de Barcelona i Girona que van patir els dies 26 i 27 de desembre el pitjor temporal de llevant que es recorda en molts anys. Canet ha apuntat que "aquest fons ha de ser totalment independent del recentment aprovat Fons d'Inversió Municipal, dotat amb 8.000 milions d'euros, per obres de planificació i execució immediata".