L'Ajuntament de Llagostera no vol que aquest any se li escapin els ajuts de la llei de Barris, com va passar el 2008. Per això, ha explicat el regidor d'Urbanisme, Eduard Galobardes, l'equip de govern ja s'ha posat en marxa per presentar de nou la candidatura del centre històric del municipi a la convocatòria. "L'any passat el nostre projecte va ser molt ben valorat, però va quedar-ne fora per manca de pressupost de la Generalitat", ha assegurat Galobardes, afegint que també hi va tenir a veure que mai abans Llagostera hagués presentat candidatura: "Hi havia molts municipis a la cua", ha indicat. Per tot plegat, i tenint en compte que el 2009 serà l'últim any en què molts municipis podran accedir d'una tongada als ajuts, el consistori ja ha engegat motors.

En concret, ha detallat Galobardes, d'aquí a dues setmanes aproximadament es convocarà el consell de participació del barri "perquè la gent faci les seves aportacions al projecte i es pugui millorar". L'any passat això no es va fer, ha dit l'edil, per manca de temps.

En segon lloc, ha afegit Galobardes, "tenim un mèrit afegit per obtenir l'ajuda, perquè ja estem fent obres en aquest sector amb una inversió de més d'un milió d'euros". A més, el regidor d'Urbanisme considera que Llagostera ha de ser acceptada en la convocatòria del 2009 perquè "som un dels pobles que en tenim més necessitat, per l'alt índex d'immigració que hi ha al centre històric, i perquè al municipi hi ha un 17% d'atur i té una baixa renda per càpita".

L'equip de govern espera poder-se acollir a una de les novetats que el desembre passat el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP) va anunciar que s'introduirà al programa de barris: l'augment fins a un màxim del 75% del finançament del Govern dels projectes impulsats per municipis petits -ara és a meitat i meitat-. De moment, però, el PTOP no ha fet oficial que aquesta novetat arribi el 2009.

La llei de Barris es va aprovar l'any 2004, i des d'aleshores, concedeix ajuts anuals que, en la majoria de casos, fan referència a nuclis antics, polígons d'habitatges o àrees d'urbanització marginal. Són zones amb confluència de problemes de naturalesa diversa, com el mal estat de conservació dels edificis i de les xarxes de serveis; la inexistència d'equipaments; la manca d'accessibilitat i de transport públic; la inseguretat ciutadana; la poca dinamització comercial i la concentració de veïns amb necessitats especials.

Els ajuts pretenen intervenir de forma integral en aquestes problemàtiques. Fins ara els reben 92 barris de 77 municipis, i es preveu amb la convocatòria d'aquest any arribar al centenar. Fins ara el Govern ha concedit 495 milions d'euros procedents del fons de foment del programa de barris per cofinançar els seleccionats.