Segons dades dels diferents gremis de pastissers de Catalunya, es preveu que, en total, aquest any es venguin uns 960.000 tortells de Reis. El Gremi de Pastissers de Girona preveu que es venguin, fins avui, entre 125.000 i 135.000 tortells, la majoria de massapà. La crisi no s'ha notat en les vendes, si bé s'ha observat com alguns pastissers han tendit a incrementar els tortells de menor dimensió, en detriment dels més grans.

Aquest any ve marcat per l'entrada en vigor de la normativa europea que prohibeix les joguines inserides als aliments, tot i que el tortell n'ha quedat exclòs. I, per tant, la fava i la sorpresa continuaran amagant-se a l'interior. Entre els diferents tipus que es poden trobar a les pastisseries, destaca el farcit amb massapà i fruites, amb nata, crema o trufa, i els preus oscil·len entre els 5 fins als 50 euros segons la mida.

Seguint un costum pagà, la tradició marca que durant el dinar del dia de Reis o el sopar de la nit anterior es menja aquest dolç. Un cop tallat, cada comensal n'ha de menjar un tros. A qui li toqui la fava haurà de pagar el tortell mentre que qui es faci amb la sorpresa, serà coronat rei, amb la corona daurada que acompanya el tortell.

El president del Gremi de Pastissers de les comarques gironines, Josep Costa, ha explicat que, afortunadament, s'ha decidit excloure aquesta tradició de la normativa. També ha explicat que ja s'havien pensat algunes fórmules per poder acomplir-la, com ara posar la fava cuita embolicada en paper d'alumini i substituir el rei amb una cirereta. La normativa, però, no ha obligat a modificar la tradició.

Condicionant

Els tortells de Reis que es troben a les pastisseries s'elaboren de forma artesanal i es fan un dia abans de la seva posada en venda per mantenir la qualitat d'aquest dolç. Les vendes estan molt condicionades pel temps, segons explica Costa, i, per tant, les previsions d'enguany apunten cap a una bona campanya: "Ens dóna la sensació que ens anirà bé. La gent espera a l'últim moment i, per tant, compraran el tortell fins avui".