La Guàrdia Civil de Girona ha denunciat durant l'any 2008 quaranta persones que han infringit la llei de control de canvis en intentar treure d'Espanya, a través de l'aeroport de Girona o del pas fronterer de la Jonquera, més d'1,7 milions d'euros sense declarar. Tant el nombre d'infractors com els diners intervinguts han augmentat notablement respecte a l'any anterior, ja que el 2007 la Guàrdia Civil va denunciar 24 persones per aquesta mateixa infracció i va intervenir poc més d'un milió d'euros, segons ha informat aquest cos.

La llei de control de canvis regula les obligacions, les actuacions i els procediments per prevenir i impedir la utilització del sistema financer o d'altres sectors d'activitat econòmica per al blanqueig de capitals procedents de la comissió d'un delicte castigat amb pena de presó superior a tres anys.

Segons aquesta normativa, ningú pot sortir d'Espanya amb més de 10.000 euros ni circular-hi amb més de 100.000 euros sense haver fet els tràmits administratius pertinents amb Hisenda, que certifiquin que no es tracta de diners "negres", com es denominen els obtinguts a través d'algun acte il·lícit penal, o de diners "grisos", com es coneixen els aconseguits per qualsevol treballador sense que els hagi declarat.

Segons els responsables de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Girona, en el 90% dels casos els infractors argumenten que desconeixien el procediment legal que havien de seguir, i que portaven els diners, en metàl·lic o en xecs al portador, per comprar vehicles, pisos o per pagar unes vacances.

En concret, el 2008 a la frontera de la Jonquera es va denunciar 23 infractors i es va intervenir un total de 1.104.161 euros. A l'aeroport Girona-Costa Brava, es va denunciar 17 persones durant tot l'any i es van intervenir 633.680 euros. Només dos del total de detinguts eren dones i, per nacionalitats, 9 eren marroquins, 5 xinesos, 3 italians, 3 francesos, 2 alemanys, 2 espanyols, 2 britànics, 2 polonesos i la resta de diferents països.

Els diners intervinguts són ingressats al Banc d'Espanya, a excepció de 1.000 euros, que es deixen a l'infractor, i Hisenda obre un expedient sancionador que acaba amb una multa econòmica depenent de l'import decomissat, la seva procedència i la intencionalitat amb què s'ocultava. Després del pagament de la sanció, es tornen els diners que determini Hisenda.