El secretari general de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), Josep Maria Matas, ha recordat a la pàgina web d'aquest ens que el conseller de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP), Joaquim Nadal, va assumir en una reunió amb les entitats municipalistes el compromís de no utilitzar la mesura legal del decret llei sense consensuar abans l'actuació amb els alcaldes de les localitats on el Govern preveu ubicar-hi àrees residencials estratègiques (ARE), un instrument per obtenir sòl de forma immediata i facilitar la construcció d'habitatge assequible. El PTOP preveu crear 100 noves àrees en 86 municipis catalans, amb més de 90.000 nous habitatges, la meitat de protegits. A les comarques gironines hi hauria 16 noves ARE, encara que Banyoles, per exemple, no en vol.

L'ACM ha fet aquesta manifestació amb relació al cas de l'ajuntament de Manlleu, que ha decidit, segons explica l'ens, no acceptar la construcció d'una ARE al seu municipi. En aquest sentit, l'entitat dóna el seu suport al consitori osonenc: "L'ACM considera que si l'ajuntament de Manlleu no accepta la construcció de l'ARE, el departament ha d'acceptar la seva decisió", diu el text publicat a la pàgina web, que afegeix que "en cas contrari s'estaria vulnerant l'autonomia local i actuant contràriament al compromís assumit amb el món local".

Com el de Manlleu, l'ajuntament de Banyoles s'ha manifestat contrari a la construcció d'una àrea residencial estratègica en al municipi, que va ser aprovada inicialment per la Comissió d'Urbanisme de Girona a principis d'octubre, com les altres 15 ARE. En el cas de Banyoles, es construïrien més de 350 habitatges si finalment es tirés endavant, segons el projecte del PTOP. En total, a les comarques gironines es preveu construir 7.322 habitatges en una superfície de 128 hectàrees.