El Pla de Cultura d'Olot ja està redactat. Després d'un procés de participació que es va iniciar l'abril del 2008, el text sencer del nou pla de Cultura es pot consultar a la web www.Olot.cat/cultura. La proposta més innovadora del nou directori és la d'usar una de les antigues naus industrials situades a la vora del Fluvià per espai cultural multidisciplinari. Així el nou equipament disposaria de sales d'assaig i espais de producció de tot tipus d'arts. La infraestructura, que portaria el nom de fàbrica de la creació, forma part de l'objectiu de completar el mapa d'equipaments culturals per a espais polivalents i espais de creació per consolidar Olot en les xarxes culturals nacionals i internacionals i fomentar la cohesió social mitjançant l'acció cultural.

El Pla també demana un equipament polivalent que pugui acollir activitats musicals escèniques i expositives per tal de donar sortida a les iniciatives de les entitats i proporcionar-los recursos necessaris per desenvolupar les seves activitats.

Pel que fa als objectius, el pla posa especial èmfasi en l'educació i en la participació ciutadana. "Situar l'educació en el centre de la política cultural de la ciutat i millorar la participació perquè els projectes culturals neixin de la coresponsabilitat dels agents i la ciutadania", exposa el document. En aquest sentit, Olot disposarà a finals del 2009 de la sala polivalent del nou edifici de l'arxiu històric, que ara està en fase de construcció, on abans hi havia el Puig del Roser.

El nou pla també planteja revisar les dotacions i les bases dels premis i beques que es convoquen a la ciutat. Així, el nou directori cultural preveu la creació d'una beca col·lectiva i incrementar la presència d'autors locals de tots els àmbits en la programació de l'Institut de Cultura.

El Pla aposta per consolidar l'Hospici com a centre del paisatge, amb el futur Museu del Paisatge de Catalunya, l'Observatori del Paisatge i el seu centre de documentació.

Així, també planteja crear més itineraris culturals, desenvolupar un pla de preservació del patrimoni industrial i dotar els museus de més recursos pedagògics. Pel que fa al suport a les entitats, el Pla està pensat per promoure la corresponsabilitat entre entitats i Administració per tal de donar méssuport als organismes ciutadans en la tasca cultural. També planteja consolidar la presència d'Olot a les xarxes culturals d'àmbit europeu.