El Pla "Renove" de Turisme entrarà en funcionament a finals d'aquest mes de gener, data a partir de la qual les empreses podran demanar els crèdits que en ell s'estableixen, va assegurar fa uns dies el director general de Turespaña, Antonio Bernabé, després del ple del Consell Espanyol de Turisme. El secretari d'Estat de Turisme, Joan Mesquida, va avançar també que els empresaris que desitgin optar a les ajudes d'aquest pla d'instal·lacions turístiques podran presentar els seus projectes de reforma a les entitats bancàries a partir del 15 de gener de 2009. El pla compta el 2009 amb un pressupost de 400 milions d'euros, del qual podran beneficiar-se els empresaris hotelers, de restauració, agències de viatges i oferta complementària. Això obre les possibilitats a molts petits i mitjans empresaris gironins del sector, que fa temps reclamen ajuts per renovar les seves instal·lacions. Gran part dels negocis turístics de les comarques de Girona són empreses familiars que tenien dificultats per condicionar les seves instal·lacions i que, en ser de petit tamany, podran acollir-se als ajuts.

El ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, va destacar també que el turisme és una de les "palanques" per a la recuperació del mercat laboral i va elogiar el Pla "Renove" de turisme. "Utilitzarem recursos de la construcció, gent que està parada, per millorar les nostres infraestructures turístiques públiques i privades, per atreure més turistes i turistes de qualitat", va assenyalar el ministre.

El titular de la cartera de Turisme va subratllar que aquest pla s'aplicarà en col·laboració amb totes les Comunitats Autònomes, governi qui governi . "Estem convençuts que junts sortirem abans de la crisi que si estem enfrontats", va asseverar. Sebastián va voler ressaltar l'augment de la dotació pressupostària dedicada al turisme en els Pressupostos Generals de l'Estat. "El turisme és el nostre petroli, hem de seguir sent líders", va assegurar

El comerç, en contra

Algunes associacions de petit i mitjà comerç critiquen que aquest sector no pugui beneficiar-se de les ajudes per a la renovació d'instal·lacions turístiques i consideren "inadmissible" que el sector comercial estigui exclòs d'aquesta partida.

Aquestes associacions sostenen que els turistes "no viatgen a un lloc, exclusivament, per romandre en els establiments hotelers, sinó per conèixer tots els encants de la zona". Remarquen que un d'aquests encants el constitueix el teixit de comerços urbans i de proximitat que dinamitzen els carrers i les places de tots els nuclis urbanitzats, entre els quals s'inclouen els establiments hotelers.

Algunes patronals de comerciants ja han sol·licitat una entrevista amb el Secretari d'Estat de Turisme, Joan Mesquida, per instar-lo a solucionar aquest "greu error" i que inclogui al sector del comerç de les zones turístiques també com a beneficiari d'aquesta iniciativa.