La banca, la indústria de l'automòbil, la construcció.. La gran majoria dels sectors

econòmics estan sofrint els efectes d'una crisi d'abast mundial, i l'atur no para de créixer.

Les empreses agroalimentàries, per desgràcia, tampoc podem mantenir-nos al marge de la negativa conjuntura financera que ens envolta.

El 2008 ha estat un any complicat, marcat per la sequera, l'aprovació d'una revisió de la PAC que no afavoreix el sector, la crisi ramadera, l'encariment dels inputs i importants oscil·lacions de preus en sectors diversos, des de la llet als cereals. Vivim una lluita ferotge de preus i ens veiem abocats a competir amb aliments molt barats, sovint elaborats a partir de matèries primeres no prou qualificades. En els principals punts de venda es promocionen les marques de la distribució (marca blanca) enfront la diferenciació i la qualitat que proposem les cooperatives.

Però, malgrat la delicada situació que, d'una manera o altra, ens afecta a tots els sectors productius, les cooperatives som empreses amb voluntat de continuïtat i capacitat de permanència. Tenim un compromís amb els nostres socis -que són els nostres principals proveïdors- i hem d'aconseguir la màxima rendibilitat, i és en aquest context que un nodrit grup de cooperatives tenen en marxa projectes d'expansió, de modernització i de concentració.

L'any que comencem ens presenta reptes com els processos de discussió de la Llei de cooperatives de Catalunya i de la Llei estatal de règim fiscal. També les seccions de crèdit, la potenciació de l'agroindústria, la innovació, la internacionalització, l'apropament al consumidor i al món de la restauració i el foment del producte autòcton són aspectes que treballarem a fons.

Aquestes són les línies estratègiques de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, que enguany hem celebrat el 25è aniversari, amb l'objectiu de prestar el suport precís al sector perquè pugui desenvolupar-se. També demanem a l'Administració que ens aplani una mica el camí que hem de recórrer. Reclamem que s'aposti pel creixement de les nostres empreses, que es promocioni el producte autòcton i de qualitat, que es propiciï el finançament per part de les entitats bancàries, que s'eliminin traves burocràtiques.

A canvi, oferim la nostra localització en el territori del país. Som indústria, actuem com a motor econòmic, generem ocupació i, en definitiva, contribuïm a l'equilibri poblacional entre les àrees urbanes i les zones rurals.