Aquests diners provenen d'una partida que la Diputació aprova anualment per ajudar en casos de catàstrofes naturals. En concret, es destinaran 450.000 euros als municipis de costa i 250.000 als d'interior amb l'objectiu de restablir la normalitat el més ràpid possible als nuclis urbans.

La Diputació ha deixat uns dies a tots els municipis afectats perquè avaluïn els danys que han patit a causa del temporal i la voluntat de la reunió d'aquest dijous és explicar als alcaldes en quina línia els poden ajudar i el què actualment tenen pressupostat per fer-ho.

Vilert ha recordat que les competències per intervenir al litoral són de l'estat espanyol però ha dit que els diners de la Diputació poden ajudar a restablir la normalitat en els centres urbans. Per exemple, els diners aniran adreçats a la neteja de carrers, la reposició de mobiliari urbà o el restabliment de la circulació a totes les vies urbanes, entre d'altres.

El president de la Diputació ha aprofitat també per demanar celeritat al ministeri de Foment -del què depèn la direcció general de Costes- perquè intervingui en els municipis afectats i arregli els desperfectes ocasionats en passejos marítims, ports i d'altres indrets de costa. Vilert ha recordat que la costa viu del turisme i que cal que els municipis estiguin a punt per rebre la temporada de Setmana Santa i més encara quan es viu una època de crisi econòmica com l'actual. 'No podem perdre pistonada perquè el turisme és una font de riquesa', ha remarcat.

Ajuts de l'estat

D'altra banda, el subdelegat del govern espanyol a Girona, Francesc Francisco-Busquets, ha explicat aquest matí que la direcció general de Costes de l'estat està treballant sobretot en la redacció de projectes per restablir els danys causats pel temporal de llevant del passat 26 de desembre a l'Escala i Blanes.

En el cas de Blanes, els desperfectes es concentren sobretot al passeig de S'Abanell, molt castigada per altres temporals i on s'havia intervingut fent una escullera després del darrer temporal del mes de gener del 2008. Francisco-Busquets calcula que caldrà entre dos i tres mesos per tenir acabat aquest projecte que tindrà un cost d'entre 2,5 i 3 MEUR.

L'alcalde de Blanes, Josep Trias, ha explicat que a banda dels desperfectes a S'Abanell també cal intervenir a la platja de Sant Francesc, on es va fer malbé mobiliari urbà i camins de ronda, i sobretot al moll de pesca. Trias ha recordat que hi ha un projecte aprovat per la Generalitat per valor de 22 MEUR per refer aquell moll i ha demanat que es desencalli per evitar que 'es torni a viure la mateixa angoixa que es va viure el passat 26 de desembre'.

D'altra banda, Francisco-Busquets ha explicat que l'estat també prepara una intervenció pel passeig marítim de l'Escala que podria estar enllestit en uns quatre mesos. La intenció de Costes és construir un mur de contenció i una escullera com a 'obra d'emergència' però el subdelegat no ha concretat si la reurbanització del passeig serà immediata.

Des de l'ajuntament, han xifrat en 10 MEUR el pressupost per refer el passeig però el subdelegat no ha avançat xifres i ha dit que una cosa és fer l'obra d'emergència i l'altra urbanitzar posteriorment el passeig on ha demanat la implicació també de la Generalitat i del propi ajuntament. No obstant això, ha dit que l'obra del mur i l'escullera es farà pensant que, posteriorment, a darrera s'hi ha de fer un passeig. En total, s'ha de refer més d'un quilòmetre de passeig a l'Escala.

El subdelegat ha explicat que han fet arribar una carta a tots els ajuntaments afectats -ja sigui per la neu o per les grans onades que s'han menjat passejos i platges- on se'ls explica que existeix un decret que permet aprovar ajuts per situacions catastròfiques provocades per temporals. D'aquesta manera, el subdelegat ha explicat que els ajuntaments poden 'parar el primer cop' i pagar els primers treballs com la retirada de sorres o restabliment dels serveis bàsics. Aquests ajuts també van adreçats a particulars i empreses i la subdelegació ha demanat als ajuntaments que en canalitzin les demandes.