La proliferació de saquejadors de tresors marítims amb material tecnològic molt avançat i polèmiques com el cas Odyssey han obligat a les institucions a intervenir en aquesta qüestió.

Aquests 'pirates marítims' busquen vaixells en el fons del mar i amb artefactes tecnològics aconsegueixen treure les peces amb la intenció de vendre-les posteriorment al mercat negre.

L'espoliació marítim impossibilita l'estudi de la història que amaguen les peces per la qual cosa, segons el director del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, Xavier Nieto, la convenció suposa un pas endavant en la protecció d'aquests tresors a nivell mundial. Es calcula que en els mars dels cinc continents hi ha tres milions de vaixells naufragats.

El passat 2 de gener va entrar en vigor la Convenció, que ja ha estat ratificada per països com Espanya, Cuba, Rumania, Panamà i Bulgària. Aquest conveni sol afecta els països signants. En total, més de 100 països i uns 20 Estats membres de la Unesco van ratificar l'acord.

Nieto va explicar que a Catalunya, des de 1992, s'està realitzant a través del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya un inventari dels tresors marítims. El principal objectiu és posar tot el patrimoni marítim a disposició de la població, i evitar, per exemple, polèmiques com la del Odyssey.

També va reconèixer que encara "hi ha molt per descobrir" en el litoral català, i especialment a la Costa Brava, que és on es concentren la major part dels vaixells enfonsats.