El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha visitat aquest divendres les zones més afectades per les nevades de finals de desembre a les comarques de la Garrotxa i del Ripollès. Una primera reunió amb els alcaldes al Consell Comarcal de la Garrotxa i una visita al poble de Batet de la Serra han servit al conseller per comprovar de primera mà la gravetat de la situació. 'Al llarg de la reunió hem avaluat quin seria el conjunt de territori afectat i hem arribat a la conclusió que estem parlant de l'ordre de 15.000 hectàrees només a la Garrotxa, una part de les quals formen part del Parc Natural de la Zona Volcànica, i danys per valor d'entre 5 i 6 MEUR', ha comentat Baltasar.

Alhora, i analitzades amb més profunditat, aquestes 15.000 hectàrees podríem dir que hi hauria un terç, menys o menys a l'entorn de 4.000 a 5.000, que necessitarien d'una intervenció urgent', ha continuat el conseller de Medi Ambient i Habitatge, que ha estat acompanyat durant la visita per l'alcalde d'Olot, Lluís Sacrest, i el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona. Segons Baltasar, aquesta intervenció urgent haurà d'aconseguir restablir el màxim les comunicacions i l'accés a molts masos de la comarca que encara estan aïllats per la neu o per culpa de la multitud d'arbres esberlats i branques que s'acumulen a camins i carreteres.

'A més, molt d'aquest arbrat caigut representa un perill per a les infraestructures elèctriques o la circulació de vehicles o persones', ha puntualitzat el conseller de Medi Ambient i Habitatge. 'La zona més afectada ressegueix una franja que va des de Sant Feliu de Pallerols, la Vall d'en Bas, Olot, Begudà, Riudaura i Sant Joan les Fonts', ha enumerat Espona, que ha reiterat la necessitat d'actuació 'urgent' per part de l'administració per tal de restablir serveis mínims i accessos. De fet, una altra de les decisions preses durant la reunió al Consell Comarcal de la Garrotxa és la creació d'una comissió de treball que avaluï els danys i busqui les millors maneres d'intervenir a les zones afectades.

'En el termini d'una setmana o deu dies s'haurà d'acotar com hem de dur a terme les intervencions, a quins llocs urgeix més i de quina manera s'hauran de tramitar les ajudes', ha comentat Baltasar, que ha obert les portes a la possibilitat de demanar ajudes extres. 'Hem pensat amb els alcaldes la possibilitat de demanar recursos extraordinaris del Govern i de l'Estat, i també en la posada en marxa d'un pla d'ocupació comunitària justament que sigui especialitzat en la neteja de boscos', ha assenyalat el conseller de Medi Ambient, que considera que els sectors de població més perjudicats a la Garrotxa per la gran nevada han estat la pagesia, els propietaris forestals privats i el turisme.

'Segurament, molts establiments han patit aquest dies força cancel·lacions de reserves de molts turistes per culpa de les dificultats d'accés', ha afegit el conseller de Medi Ambient i Habitatge, que ha finalitzat la seva estada amb una visita als danys que el temporal de neu de Sant Esteve va provocar a la zona de Santa Pau i el volcà de Santa Margarida.