Les temperatures d'ahir a la demarcació de Girona van mantenir-se a nivells molt baixos i el mercuri va registrar encara un lleuger descens en moltes de les poblacions, tal i com va recullir el Servei Meteorològic de Catalunya. De fet, la mínima d'ahir va ser unes dècimes més baixa respecte del dimecres -14,7 graus a Das i, ahir, a la mateixa població, -15,4-, igual que amb la màxima, que ahir va ser de 6,8 graus a Castell d'Aro, mentre que el dia anterior va ser de 7,3 a la Bisbal d'Empordà. La previsió per avui del Servei Meteorològic és que les temperatures mínimes pugin lleugerament i que les màximes es mantinguin. També hi ha la predicció per a la demarcació de Girona que hi hagi algunes precipitacions en forma de pluja i que la cota de neu comenci al voltant dels 200 metres i pugi fins els 400, amb la possibilitat que s'acumulin fins a 15 metres de gruix.

El Servei Meteorològic de Catalunya va activar ahir un avís de Situació Meteorològica de Risc per neu de nivell 2 i un avís de risc per estat de la mar de nivell 1 a causa de la intensificació de l'episodi de nevades que s'esperava per a les darreres hores d'ahir i per avui. La causa d'aquest episodi és la formació d'una nova depressió mediterrània que es va apfrofundir progressivament ahir davant la costa catalana. Aquesta depressió va empènyer una massa d'aire humit que se superposaria a la massa freda que hi ha sobre Catalunya, donant lloc a nevades notables.

El moviment de la nevada

Va ser a partir del vespre d'ahir, segons va informar el Departament de Medi Ambient, quan la nevada va començar a intensificar-se per l'extrem sud del país. De matinada es preveia que la neu caigués al litoral i prelitoral de la meitat sud, en un principi fins a nivell del mar. Durant avui, la nevada es generalitzarà progressivament i la cota de neu pujarà lentament, estabilitzant-se cap a migdia en uns 400 metres a la meitat nord i entre 200 i 300 a la meitat sud. A la tarda la nevada més important se centrarà a l'interior de les comarques del nord-est i cap al final del dia la cota pujarà cap als 500 o 600 metres.

A més, el vent de gregal o llevant donarà lloc avui a temporal marítim a l'Empordà durant la tarda, amb onades que podrien superar els 3 metres. Hi haurà forta maror a maregassa amb mar de fons de l'est.

Ahir, després d'una nit extremadament freda, amb mínimes de fins a -15,4 graus centígrads a Das, -15,1 a Queralbs i que cap població de les que controla el Servei Meteorològic de Catalunya va estar per sobre els 0 graus a la demarcació de Girona. Hi va haver lleugeres nevades a punts del Maresme i del Barcelonès fins al nivell del mar.

Quant a les temperatures per avui, les mínimes seran lleugerament més altes. Les mínimes oscil·laran entre els -1 i 4 graus al litoral; entre els -3 i 2 graus al Prelitoral; i entre els -10 i -5 graus al Pirineu i Prepirineu. Les màximes seran similars o lleugerament més baixes. Es mouran entre els -3 i 2 graus al Pirineu i Prepirineu; i entre els 3 i 8 al litoral.