Els misteris que envolten Santa Ceclina són tants que ni tan sols alliberen el seu nom. Ningú sap del cert si la virtuosa Ceclina es deia exactament així o si, en canvi, és més vàlida la teoria dels qui l'anomenen Seclina o Seculina. De la mateixa manera, també naveguen entre les boires del dubte les arrels dels orígens de la divinitat que va donar nom al monestir que s'aixeca entre els boscos de l'Ardenya, en un pòquer d'encreuaments dels termes municipals de Caldes de Malavella, Tossa, Vidreres i Llagostera. Un misteri més s'afegeix ara a aquesta llista negra: qui ha assaltat el monestir i quins motius tenia per fer-ho?

El rector Enric Plantés, responsable de l'esglèsia, també desconeix quins mòbils pot tenir algú per profanar un temple religiós però sí té clar que qui ha entrat recentment al monestir va fer-ho amb una clara intenció: no deixar pedra sobre pedra. Mossèn Enric posava ahir de manifest que "caldria estar dins el cap de qui ho va fer per saber què el movia a fer-ho".

El rector, que a banda de vetllar pel monestir s'encarrega de les parròquies de Cassà i Llagostera, detalla amb resignació que el darrer assalt a Santa Ceclina és una més de les diverses bretolades que han tingut el monestir com a objectiu. Pintades, panys forçats i trencadisses variades havien estat habituals lesions patides pel temple i la rectoria, antic sopluig d'escoltes i excursionistes, entomava les agressions sense perdre la seva categoria de refugi.

El monestir queda en un paratge totalment aïllat i les entrades furtives hi han estat sovint habituals. Mai fins ara, però, l'estat de la ?construcció havia estat tan deplorable.

El Pelegrí canvia la ruta

El rector Enric Plantés admet que "ja hi tenim l'esquena pelada" a aquest tipus d'actes però revela que a hores d'ara el monestir està totalment "saquejat". Els vàndals no s'han emportat cap imatge religiosa però sí han aixafat els sistemes d'il·luminació i han fet miques portes i finestres. Tant és així que, per evitar la contemplació de la destrossa, fins i tot el Pare Pelegrí podria variar la seva ruta habitual en la caminada que cada 20 de gener fa en devoció de Sant Sebastià. Si bé en l'anada de Tossa a Santa Coloma de Farners el pelegrí no passa per Santa Ceclina, és l'endemà, de retorn a la vila marinera, que el pare Pelegrí i els seus devots fan parada i fonda al monestir per agafar forces i resar unes oracions. Aquest any, la tradició podria variar.

destrosses a santa ceclina

Malgrat que molts accessos estaven tapiats els brètols han fet camí per entrar al temple.El rector no ha trobat a faltar cap imatge.

La rectoria ha estat saquejada.