L'amic Jordi Alemany m'ha enviat un e-mail comunicant-me que el consorci Salines-Bassegoda ha penjat la seva nova web amb un disseny molt més entenedor i accessible, amb noves fotografies i amb un mapa interactiu que ajuda/convida a descobrir o a redescobrir el territori altempordanès que aplega. He fet cas del consell i he pogut constatar que la recomanació tenia el seu fonament. L'adreça: www.salines-bassegoda.org.

El consorci, ens de naturalesa administrativa i amb personalitat jurídica pròpia, fou constituït el setembre de l'any 2007. L'integra la Diputació de Girona i els ajuntaments d'Agullana, Albanyà, Avinyonet de Puigventós, Biure d'Empordà, Boadella i les Escaules, Cabanelles, Cistella, Darnius, Lladó, Llers, Maçanet de Cabrenys, Navata, Pont de Molins, Sant Llorenç de la Muga, Terrades, Vilanant i la Vajol. Té la seva seu social a l'Ajuntament de Navata. Tots aquests municipis, per tant, conformen el territori de Salines-Bassegoda, un espai digne de visitar a poc a poc per la seva diversitat i riquesa.

Segons els estatuts de l'entitat, el seu objecte és preservar i revaloritzar el patrimoni paisatgístic, cultural i mediambiental de l'espai encerclat pels esmentats municipis i alhora promocionar el desenvolupament sostenible de les activitats econòmiques que siguin compatibles amb les funcions que intenta abraçar: protecció, restauració i millora del patrimoni cultural i natural, desenvolupament local que millori les condicions de vida dels seus habitants basat en l'aprofitament sostenible dels seus recursos, ordenació dels usos de lleure i foment de l'educació ambiental i de la recerca científica.

El consorci Salines-Bassegoda, promogut per l'associació de municipis que posteriorment s'unirien a la Diputació per constituir-lo, no té voluntat administrativista, com es podria despendre dels ens locals que l'integren, sinó participativa com ho posa de manifest l'existència d'un Consell de Cooperació integrat per la Iaeden, l'associació Amics del Manol, el club de Btt Els Senglanassos, les societats mutualistes existents dins el seu territori, el Centre de la Propietat Forestal de Catalunya, les associacions de defensa forestal, i les entitats cíviques, culturals, professionals, naturalistes i esportives de la zona que es vulguin adherir, que són nombroses.

L'existència d'aquest plural Consell dóna potencialitat i sobretot arrelament al consorci. Constitueix, per si sol, una mostra, una més, de la vitalitat que existeix en el nostre país i, en concret, a l'Alt Empordà. Una vida, un nervi, un vigor, una força aliena a les vicissituds polítiques, sortosament, que ens preserva de la temptació del poder públic d'abastar-ho tot i de controlar-ho tot. Mentre hi hagi associacionisme, hi haurà llibertat, o almenys ens trobarem amb espais de llibertat creativa, que no és poc.

La nova web del consorci Salines-Bassegoda ens parla de la natura, dels arbres monumentals, de les fonts, dels espais protegits, dels elements fluvials, de les gorgues i dels miradors; també de la cultura, de l'arquitectura civil com ara castells i nuclis històrics, de l'arquitectura religiosa o dels monuments megalítics i de les fires, mercats i tradicions, a més dels museus i les rutes culturals existents; igualment de la gastronomia, molt rica i diversa, ben natural i de vegades una mica afrancesada; i de l'oci, com rutes BTT, hípica o activitat aquàtica.

Ara ens avança un petit calendari d'esdeveniments: la mostra gastronòmica de Vilanant, la festa de la "xuia" d'Agullana, la fira de l'intercanvi d'Avinyonet, la del formatge de Lladó...o els punts d'acolliment de les rutes BTT. És a dir, el nervi d'un territori que ha après a aplegar esforços i a anar junts per aquests mons de Déu on bellesa i competència són indestriables.

Si en Pere Corominas es trobés entre nosaltres, ben segur que a la seva obra Les gràcies de l'Empordà s'hi trobaria aquest territori de Salines-Bassegoda que unifica l'esmentat consorci. De fet, ja el trobem quan la dedicatòria va adreçada a Domingo i a Maria, filles de Cal Parent de Biure d'Empordà, segons que sembla, o quan parla de la Mare de Déu del Mont, o de Llers i les seves bruixes, o d'Albanyà "a dalt del puig de Bassegoda" o de l'esperit de llibertat que inunda i atorga personalitat distingida a tot l'Empordà quan afirma que "les idees democràtiques han trobat aquí un nombre més gran d'elements socials per encarar-se i triomfar".