Només s'han hagut d'arrencar una desena de fulls al calendari del 2009 perquè les comarques gironines patissin la seva primera mort violenta. Va ser a Blanes on, la nit de divendres a dissabte, va aparèixer mort un home d'una setantena d'anys. Es deia Josep Sayols, estava separat de la seva esposa i vivia tot sol en una casa adossada de l'avinguda Vila de Lloret. L'home va ser trobat emmig d'un bassal de sang al garatge de casa seva i els Mossos d'Esquadra treballen a hores d'ara a contrarellotge perquè la carpeta de casos pendents de resoldre no se segueixi engreixant. La missió és ara aclarir qui i perquè va atacar-lo fins a acabar amb la seva vida. Tot i que va ser abatut amb violència (el cadàver presentava un cop al cap i diverses marques fetes amb un objecte punxant a l'esquena) els veïns detallaven ahir que durant la nit no havien vist res estrany ni tampoc havien sentit cap crit ni soroll que els resultés alarmant.

Josep Sayols vivia en una casa d'obra vista clara a l'alçada del número 120 de l'avinguda Vila de Lloret. És una zona residencial tranquil·la que, tret d'una batuda per un afer de tràfic de drogues esdevinguda al final de l'any passat, no acostuma a requerir la presència extraordinària de la policia. De fet, quan ahir al matí la notícia de la mort de Sayols va començar a córrer entre els veïns del barri ni es contemplava la possibilitat que pogués haver estat víctima d'un crim, sinó que la majoria de veïns especulaven que hagués patit una fatal afecció de salut. El cas és, però, que Josep Sayols va ser atacat violentament fins a provocar-li la mort. Malgrat que han transcendit ben pocs detalls sobre les causes del succés, l'autòpsia al cadàver es practicarà al llarg d'avui, pel tipus de ferides que presentava la víctima la hipòtesi més probable és que el seu agressor el sorprengués per l'esquena dificultant-li la possibilitat de defensa.

Autòpsia

El cos sense vida de Sayols tenia mitja dotzena de ferides penetrants a l'esquena, suposadament fetes amb un ganivet o amb algun objecte punxant, però això no és tot perquè el cadàver també presentava una contusió al cap. No serà fins que els metges forenses practiquin l'autòpsia que es podrà aclarir quin va ser el mecanisme de la mort, si les punxades de l'esquena o el fort cop al cap.

L'hora en què va ser atacat és també un misteri. Vivia tot sol i trobar testimonis que aportin alguna dada sobre els fets no sembla senzill. Més encara quan els veïns de la casa explicaven ahir que no havien sentit res que els cridés l'atenció ni tampoc havien vist res sospitós. No va ser fins a les dues de la nit quan es va donar avís de l'existència d'un cadàver al garatge de la casa número 120 de l'avinguda Vila de Lloret. Va ser una filla del mort qui se'l va trobar estirat al terra del garatge sobre una bassa de sang. Diverses dotacions dels Mossos d'Esquadra van desplaçar-se al lloc per recollir proves, de la mateixa manera que el metge forense, el fiscal i el jutge de guàrdia de Blanes. Fins ben entrat el matí els agents van estar recollint pistes al lloc dels fets i van precintar tots els accessos a l'habitatge.

Josep Sayols vivia separat de la seva esposa, Montserrat Boada, i mantenia poca relació amb un fill nascut arran del matrimoni. Molt a prop de casa seva hi ha la lampisteria Boada, que regenta un cunyat del mort. Els veïns apuntaven ahir que, a Josep Sayols, se'l veia sovint en un bar proper a casa seva i que tenia certa afició a jugar a les màquines escurabutxaques.

Més d'un es mostrava sorprès pel fet que fos a casa una nit de divendres, ja que darrerament mantenia una relació amb una dona de fora de Blanes i solia passar els caps de setmana a casa d'ella.

Feina acumulada per als Mossos

La primera reacció oficial dels Mossos d'Esquadra no va arribar fins passades les sis de la tarda d'ahir, és a dir, més de catorze hores després dels fets. En un breu comunicat informaven que el jutjat havia decretat secret de sumari sobre les actuacions i revelaven, també, que els agents de la unitat d'investigació estaven treballant per aclarir els fets. La nota emesa no feia cap referència a una detenció del responsable de l'atac.

Aquest crim arriba en un moment delicat per l'esdevenir de la policia catalana a terres gironines, ja que els casos pendents s'apilonen sobre la taula. De fet, el darrer crim ocorregut a la demarcació de Girona, el de la botiguera de Palafrugell, Montserrat Sànchez López, continua sense estar resolt quan s'estan a punt de complir dos mesos dels fets. Aquest cas no és una excepció perquè tampoc s'ha detingut ningú en relació amb el crim d'un home a Lloret el juliol passat i encara busquen també els autors d'un crim a Santa Margarita, Roses, a primers d'octubre.