Espanya va batre l'any passat el seu propi rècord històric al registrar 1.577 donants d'òrgans i 3.945 trasplantaments, la qual cosa li permet continuar sent líder mundial en aquest camp.

Així ho va manifestar ahir el ministre de Sanitat, Bernat Soria, durant la presentació del balanç d'activitat en 2008 de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), que en els seus vint anys d'existència ha aconseguit que més de 70.000 persones a l´Estat espanyol hagin rebut un òrgan «i salvar la seva situació».

La taxa espanyola de donants se situa en 34,2 per milió de població, el doble de la mitjana de la Unió Europea (16,8) i molt per sobre de països com Estats Units (26,6), Alemanya (15,1) o Regne Unit (13,2). Per comunitats autònomes, quatre d'elles (Astúries, Cantàbria, País Basc i Canàries) i la ciutat autònoma de Melilla (que va aconseguir una xifra rècord de 57,1) van superar l'any passat els 40 donants per milió de població.

El ministre va assegurar que l'objectiu és que totes les comunitats arribin a aquesta taxa de 40, donants per milió, encara que va reconèixer que és «difícil de alcanzar». Sòria va destacar que la millor gestió de les donacions, que van augmentar un 1,7%, va permetre incrementar en un 3 per cent el nombre de trasplantaments, amb màxims històrics en ronyó (2.229), pulmó (192), pàncrees (110) i intestí (14).

A més, Espanya ha assolit el 7% en trasplantament renal de donant viu i està avançant en el de fetge, encara que en menys grau per les limitacions que té al tractar-se d'una donació parcial. També el trasplantament cardíac ha experimentat un gran augment (20 per cent), amb un total de 292 enfront dels 241 efectuats en 2007.

Segons les dades de l'ONT, Espanya realitza el 6% de tots els trasplantaments mundials de fetge i el 3% de tots els de ronyó.

L'espectacular descens de les donacions procedents d'accidents de trànsit, un 50 per cent en els últims tres anys, ha obligat a buscar «nous nínxols» de donants, principalment en els malalts cerebrovasculars i en la població immigrant.

Així, els donants de més de 60 anys segueixen augmentant i ja representen gairebé el 45 per cent del total.

Donants cada cop més grans

Per a Sòria, «els èxits del sistema ­espanyol de trasplantament el 2008 tenen un enorme mèrit», si es té en compte el nou perfil del donant, cada vegada de més edat i, per tant, amb menor qualitat dels òrgans.

Els programes específics dirigits a la població immigrant estan donant els seus fruits i han aconseguit que, el 2008, el 9,1 per cent del total de les donacions siguin d'estrangers, el doble que fa quatre anys. Aquesta xifra s'acosta al percentatge que representen en la població total espanyola (11 per cent).

El ministre va destacar que Espanya està oferint tota la seva experiència per redactar la directiva europea de donació i trasplantament d'òrgans, que el Govern espera que sigui aprovada per la Unió Europea durant la Presidència espanyola, en el primer semestre de 2010.

Pel que fa a la donació creuada, Sòria va assenyalat que ja hi ha 30 parelles identificades, en les quals al no ser compatibles el donant i el receptor poden intercanviar els seus ronyons amb una altra parella que es trobi en la seva mateixa situació, i cinc hospitals en els quals està previst que es puguin realitzar els trasplantaments aquest any.