Les comarques de Girona tenen el nombre de negatives a donar òrgans més baix de tot Catalunya: un 11,7 per cent enfront del 19 per cent de mitjana al conjunt del país. La directora de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), la doctora Rosa Deulofeu, va destacar aquesta dada a l'hora de valorar l'últim any en matèria de donacions.

El 2008, a Girona es van detectar 18 persones candidates a ser donants d'òrgans i va acabar essent possible dur-ho a la pràctica en 15 persones (3 més que el 2007). I d'aquests donants es van obtenir 56 òprgans diferents, 13 més que l'any anterior (quan se'n van aconseguir 43).

Seguint la tònica general, la majoria de trasplantaments fets a gironins durant l'últim any han estat de ronyó; en concret 41, un dels quals va ser a un nen. En nombre, li segueixen 6 trasplantaments pulmonars, 5 hepàtics, 3 cardíacs i només un de pàncrees. Pel que fa a les llistes d'espera a la demarcació de Girona, la doctora Deulofeu va explicar que el 2008 es va tancar amb 79 persones pendents d'un ronyó, 8 menys que el 2007 (quan n'hi havia 87). A l'espera d'un fetge hi ha 6 pacients i 5 d'un pulmó, dos dels quals són infants.

La responsable de l'OCATT va fer una valoració possible de l'últim any "perquè hem aconseguit no disminuir" el nombre de donacions i de trasplantaments, però va remarcar que "necessitem més òrgans i més donants". Respecte les comarques gironines, la doctora Rosa Deulofeu va afirmar que "és una de les àrees més actives i amb menys negatives a la donació".

L'activitat global de trasplantaments ha augmentat en un 5,2% a Catalunya el 2008, sobretot de cor (41%), de pàncrees (48%) i de pulmó (18,6%), i s'han mantingut estables els trasplantaments renals. Per altra banda, les negatives a la donació d'òrgans han disminuït en un 4% respecte el 2007 i s'han situat en el 19%. Salut ha informat que les donacions d'òrgans de persones que han mort es mantenen, a Catalunya, en la mitjana dels darrers 10 anys i molt per sobre de les xifres de la Unió Europea i dels Estats Units.

L'any 2008, un 81% del total de sol·licituds de donació realitzades van resultar positives i es van donar de manera altruista els òrgans quan ja no es necessitaven; a més, 94 donants vius també van fer possible un trasplantament. Sense ells, moltes persones haurien mort en llista d'espera i 459 seguirien en diàlisi.

Amb xifres provisionals, l'any 2008 l'activitat global de trasplantaments d'òrgans a Catalunya va ser de 828 trasplantaments, la qual cosa representa un increment del 5,2% respecte l'any 2007. Es van fer 469 trasplantaments renals, 216 hepàtics, 55 cardíacs, 51 pulmonars, 37 pancreàtics i 1 intestinal (el primer realitzat a Catalunya).

Els trasplantaments de donants vius fets l'any passat van ser 77 de ronyó, 9 de fetge i 8 en dòmino. Aquestes xifres inclouen els trasplantaments pediàtrics, 10 trasplantaments renals, 12 hepàtics, 1 cardíac i 3 pulmonars.

L'activitat de donació l'any 2008 es va mantenir estable, amb 231 donants morts i 325 donants en total, sumant les donacions d'òrgans fetes per donants vius (ronyó, fetge i en dòmino). Les xifres indiquen que Catalunya té una gran efectivitat en la utilització dels òrgans, amb uns bons protocols d'avaluació dels donants i dels òrgans per a trasplantament, ja que amb pràcticament el mateix nombre de donants respecte a l'any anterior es van realitzar un 5,2% més de trasplantaments.

Llistes d'espera a Catalunya

El 31 de desembre de 2008, les llistes d'espera eren de 1.083 pacients de ronyó (dels quals 10 eren pediàtrics), 114 de fetge (6 pediàtrics), 14 de cor (3 pediàtrics), 47 de pulmó (15 pediàtrics), 26 de pàncrees i 1 d'intestí. Tot i les bones xifres de trasplantament a Catalunya, cada any moren pacients en llista d'espera. Fins i tot, alguns pacients que, tot i trobar-se en situació d'urgència 0, i tenint prioritat en l'adjudicació d'un òrgan, segons els acords nacionals i internacionals de distribució d'òrgans, no han arribat, l'any 2008, al trasplantament.